Εγκαύματα 2ου βαθμού

Στα εγκαύματα του 2ου βαθμού πλήττονται εκτός από την επιδερμίδα και οι εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του είδους τα εγκαύματα είναι οι φουσκάλες, το οίδημα, η έκκριση υγρών και ο ιδιαίτερα ενοχλητικός πόνος. Οι φουσκάλες που σχηματίζονται αποτελούν ένα αποστειρωμένο αδιάβροχο κάλυμμα της πληγής που υπάρχει από κάτω. Αν σπάσουμε τη φυσαλίδα θα αφήσουμε την πληγή εκτεθειμένη στον ατμοσφαιρικό αέρα και άρα θα μεγαλώσουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης. Αυτά τα εγκαύματα τα παθαίνουμε συνήθως από την επαφή του σώματος με καυτά υγρά.


Πρώτες βοήθειες
  • Ξεπλένουμε καλά το έγκαυμα με τρεχούμενο νερό (χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη πίεση) τουλάχιστον για δέκα  δέκα λεπτά. Αν δεν υπάρχει βρύση κοντά, εφαρμόζουμε στο μέρος του σώματος που κάηκε βρεγμένα επιθέματα, όπως πανιά, πετσέτες, κ.τλ.
  • Πριν εφαρμόσουμε την παραπάνω οδηγία πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα εγακαύματα δεν καταλαμβάνουν περισσότερο του 20% του σώματος για ενήλικα ή του 10% του σώματος για παιδί, διότι σ' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τραυματίες χάνουν πολύ γρήγορα θερμότητα και υγρά από το σώμα τους και άρα θα πρέπει να αποφύγετε την μεγάλη διάρκεια επαφής με το νερό.
  • Δεν πιέζουμε τις φυσαλίδες να σκάσουν.
  • Δεν βάζουμε βούτυρο, οδοντόκρεμα, ή αλοιφές πάνω στο έγκαυμα για δύο βασικούς λόγους. 1ον διότι οι ουσίες αυτές δεν είναι αποστειρωμένες και 2ον διότι έτσι θα δημιουργηθεί πάνω στο δέρμα μία "κρούστα'' η οποία θα παγιδεύσει την θερμότητα και δεν θα την αφήνει να φύγει, να εκτονωθεί.
  • Προσοχή. Δεν εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο έγκαυμα.
  • Στεγνώνουμε το έγκαυμα με αποστειρωμένες γάζες ή ένα καθαρό κομμάτι πανί και το καλύπτουμε για να αποφύγουμε κάποια πιθανή μόλυνση, διότι τα εγκαύματα μολύνονται υπερβολικά εύκολα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε μια στεγνή αποστειρωμένη γάζα ή ένα φρεσκοσιδερωμένο ύφασμα, παράδειγμα σεντόνι που υπάρχει σε όλα τα σπίτια.
Σημ. Επειδή υπάρχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την επάλειψη αλοιφής, οδοντόκρεμας κ.τ.λ.,  δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στην 4η οδηγία του παρόντος για να αποφύγετε ολέθριες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου