Μάθετε στα παιδιά σας την άνοιξη

Μάθετε στα παιδιά σας την άνοιξη

Όσο και αν οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι δυσοίωνες για τις επόμενες ημέρες, η άνοιξη έφθασε και σε λίγο θα κάνει αισθητή την παρουσία της. Όμως, τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν τι θα πει άνοιξη. Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε να τους τη μάθετε:

-Ένα Σαββατοκύριακο, αντί να τα πάτε κινηματογράφο ή θέατρο, πάρτε τα και πηγαίνετε μια βόλτα ακόμη και σε ένα πάρκο μέσα στην Αθήνα ή στη μεγαλούπολη που ζείτε. Δείξτε τους τα λουλούδια και τα δέντρα και εξηγείστε τους πώς ο καιρός βοηθάει, για να ανθίσουν.
-Αγοράστε από ένα φυτώριο φυτά και χώμα και φυτέψτε τα μαζί σε γλάστρες. Δείξτε τους πώς να τα περιποιούνται και πείτε τους πως είναι δική τους υποχρέωση να τα ποτίζουν.

-Αγοράστε ένα φυτολόγιο (όπως αυτά που είχαμε στο σχολείο) και κόψτε φύλλα από όσα δέντρα και φυτά συναντάτε στον δρόμο για το σχολείο. Πείτε τους όσα ξέρετε για το κάθε δέντρο και αναζητήστε μαζί πληροφορίες από το διαδίκτυο.
-Περπατήστε -εφόσον ζείτε στην ύπαιθρο- δίπλα σε ένα ρέμα ή ποταμάκι, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης και ανακαλύπτοντας τα καινούρια μπουμπούκια που μόλις ξεφυτρώνουν και εξηγήστε στους μικρούς μας φίλους τη σημασία της γέννησης και της ζωής.  
 
-Ψάξτε στα κλαδιά των δέντρων για "μάτια" που μόλις σκάσανε και προσπαθήστε να τους δώσετε να καταλάβουν το πως θα αναπτυχθούν και το πόσο πολύ θα μεγαλώσουν.
 
-Προσπαθήστε να κάνετε αντιληπτό με την μορφή παραμυθιού το ποιες είναι οι ομορφιές της Άνοιξης και γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι την λετρεύουν ιδιαίτερα.
 
Αν όλα τα παιδιά της γης
πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

 
Αν όλα τα παιδιά της γης
φωνάζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους
και μπαίναν στο χορό
ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

 
Θα ’ρχόνταν τότε τα πουλιά
θα ’ρχόνταν τα λουλούδια
θα ’ρχότανε κι η άνοιξη
να μπει μες στο χορό
κι ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και τρεις φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ!
     Γιάννης Ρίτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου