Διάφορες στάσεις για καλόν ύπνο...

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η αγαπημένη σας στάση ύπνου μπορεί να σας δημιουργεί πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, προβλήματα στην κοιλιά ή ακόμη και πρόωρες ρυτίδες;
Αν θέλετε να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε τις καλύτερες στάσεις για το σώμα σας – συν, φυσικά, αυτή που πρέπει να αποφύγετε.
Στάση: Ανάσκελα
Καλή για: την πρόληψη του πόνου στον αυχένα και την πλάτη, τη μείωση της παλινδρόμησης οξέων, την ελαχιστοποίηση των ρυτίδων, τη διατήρηση στητού στήθους


Κακή για: ροχαλητό


: «Αν κοιμάστε ανάσκελα, διευκολύνετε την πλάτη, το κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική σας στήλη να διατηρήσουν μια ουδέτερη θέση και δεν αναγκάζετε την πλάτη σας να κάνει επιπλέον καμπύλες», λέει ο Στήβεν Ντάιαμαντ, χειροπρακτικός στη Νέα Υόρκη.

Τα θετικά
Αυτή η στάση είναι, επίσης, ιδανική για την καταπολέμηση της παλινδρόμησης των οξέων, καθώς, σύμφωνα με τον Δρ. Όλσον, όταν το κεφάλι είναι υπερυψωμένο, το στομάχι βρίσκεται κάτω από τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα τα οξέα ή οι τροφές να μην μπορούν να γυρίσουν προς τα πάνω.
Η συγκεκριμένη στάση ύπνου βοηθά, επίσης, στην πρόληψη των ρυτίδων, επειδή δεν ασκείται από πουθενά πίεση στο πρόσωπο, όπως αναφέρει η Ντι Άννα Γκλέιζερ, καθηγήτρια δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις. Επιπλέον, το βάρος των μαστών υποστηρίζεται πλήρως, μειώνοντας τη χαλάρωση.


Τα αρνητικά: «Το ροχαλητό είναι συνήθως πιο συχνό και σοβαρό όταν κοιμόμαστε ανάσκελα», λέει ο Δρ. Όλσον.


Το τέλειο μαξιλάρι: Ένα φουσκωτό. Ο στόχος είναι να υποστηρίζετε το κεφάλι και το λαιμό σας, χωρίς, ωστόσο, να τα ζορίζετε.
Στάση: Στο πλάι
Καλή για: την πρόληψη πόνου στον αυχένα και την πλάτη, τη μείωση της παλινδρόμησης οξέων, τη μείωση του ροχαλητού, καλύτερο ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Κακή για: το δέρμα και το στήθος


Τα θετικά: Ο ύπνος στο πλάι είναι πολύ ευεργετικός για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνει το ροχαλητό και κρατά τη σπονδυλική σας στήλη επιμήκη.
Εάν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αυτή είναι η επόμενη καλύτερη στάση ύπνου μετά την ανάσκελα. Εάν, πάλι, είστε έγκυος, κοιμηθείτε από την αριστερή πλευρά σας, καθώς αυτή η στάση είναι ιδανική για τη φυσιολογική ροή του αίματος.
Τα αρνητικά: «Όταν κοιμάστε στο πλάι, μπορεί να κάνετε ρυτίδες», λέει η Δρ. Γκλέιζερ.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο αρνητικό, καθώς η στάση αυτή συμβάλλει, επίσης, και στη χαλάρωση του στήθους, δεδομένου ότι του επιτρέπει να κρέμεται προς τα κάτω.
Το τέλειο μαξιλάρι: Ένα παχύ, καθώς, σύμφωνα με τον Κεν Σάνον, φυσιοθεραπευτή στο Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης, ο χώρος πάνω από τον ώμο σας θα πρέπει να είναι γεμάτος, έτσι ώστε το κεφάλι και ο λαιμός σας να υποστηρίζονται σε μια ουδέτερη θέση.


Εμβρυική στάση
Καλή για: λιγότερο ροχαλητό, καλύτερο ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Κακή για: την πρόληψη πόνου στον αυχένα και την πλάτη, την ελαχιστοποίηση των ρυτίδων, τη διατήρηση στητού στήθους
Τα θετικά: Η συγκεκριμένη στάση βοηθάει στη μείωση του ροχαλητού
Τα αρνητικά: «Όταν κοιμάστε με τα γόνατά σας ψηλά και το πηγούνι στο στήθος σας, μπορείτε να νιώσετε την αρνητική επίδραση το πρωί – ειδικά αν έχετε αρθρίτιδα στην πλάτη ή στις αρθρώσεις», λέει ο Δρ. Όλσον.
«Αυτή η κυρτή θέση περιορίζει, επίσης, τη διαφραγματική αναπνοή», προσθέτει ο Ντόντι Τσανγκ, αδειούχος βελονιστής, στο Νοσοκομείο του Γκρήνουιτς, στο Κονέκτικατ. «Αν κοιμάστε με αυτή τη στάση κάθε βράδυ, ενδέχεται να εμφανίσετε πρόωρες ρυτίδες στο πρόσωπο και χαλάρωση στο στήθος», συμπληρώνει.


Το τέλειο μαξιλάρι: Ένα παχουλό μαξιλάρι –  το ίδιο με αυτό της στάσης στο πλάι, έτσι ώστε να παρέχετε στήριξη στο κεφάλι και τον αυχένα σας.
Στάση: Μπρούμυτα
Καλή για: μείωση ροχαλητού


Κακή για: την πρόληψη του πόνου στον αυχένα και την πλάτη, την ελαχιστοποίηση των ρυτίδων, τη διατήρηση στητού στήθους
Τα θετικά: Ροχαλίζετε; «Ο ύπνος σε αυτή τη στάση μπορεί να είναι καλός για σας», λέει ο Δρ. Όλσον. Έτσι, αν δεν υποφέρετε από πόνους στον λαιμό ή την πλάτη, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε μπρούμυτα.


Τα αρνητικά: «Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τη σπονδυλική μας στήλη σε ουδέτερη θέση», εξηγεί ο Σάνον. Ασκεί, επίσης, πίεση στις αρθρώσεις και τους μυς, πράγμα το οποίο μπορεί να ερεθίσει τα νεύρα και να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα και φαγούρα.
«Σκεφτείτε τον πόνο που θα νιώθατε αν είχατε κάποια στιγμή τον λαιμό σας γυρισμένο απ’ τη μία μόνο πλευρά για 15 συνεχόμενα λεπτά. Σε αυτή τη στάση, έχετε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά για ώρες ολόκληρες. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα καταλάβετε την αρνητική επίδραση την επόμενη ημέρα, αλλά σύντομα θ’ αρχίσετε να πονάτε», εξηγεί ο Δρ. Ντάιαμαντ.
Το τέλειο μαξιλάρι: Μόνο 1 και να είναι λεπτό. Αυτή η στάση, επίσης, ενδείκνυται για να κοιμηθείτε  ακόμα και χωρίς μαξιλάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου