Ναρκοληψία - Υπνοβασία - Αυπνία

Ναρκοληψία

Έντονη επιθυμία και τάση για ύπνο που εμφανίζεται σε παροξυσμούς. Το άτομο θέλει να κοιμηθεί και κοιμάται πολύ βαθιά (βαθύτερα από το φυσιολογικό ύπνο) για λίγα όμως λεπτά. Συνήθως αυτό γίνεται το απόγευμα ή το βράδυ. Η αιτία στη λεγόμενη ιδιοπαθή ναρκοληψία είναι άγνωστη αλλά μπορεί να εμφανιστεί ναρκοληψία και σε εγκεφαλίτιδες, όγκους εγκεφάλου κ.λπ. Υπάρχει το
σύνδρομο Γκελινάου με ναρκοληψία και καταπληξία, όπου ο άρρωστος πέφτει κάτω, ιδίως όταν συγκινηθεί. Στο σύνδρομο αυτό δε βρέθηκε οργανική βλάβη στον εγκέφαλο, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε λειτουργική ανωμαλία των κέντρων του ύπνου και της εγρήγορσης στον εγκέφαλο.

Υπνοβασία

Φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος βαδίζει και κάνει διάφορες πράξεις, ενώ κοιμάται. Στην υπνοβασία διατηρείται ο μυϊκός τόνος, ενώ υπάρχει μερική απώλεια της συνείδησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπνοβάτης δε θυμάται τίποτε, όταν ξυπνήσει. Το φαινόμενο οφείλεται σε ψυχικές διαταραχές. Η θεραπεία αποβλέπει στην καταπολέμηση της ψυχικής διαταραχής και στη χορήγηση υπνωτικών φαρμάκων, ώστε ο ύπνος να γίνει βαθύτερος.

Υπνηλία

Η συνεχής τάση για ύπνο, σε ακαθόριστα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια του 24ώρου. Εμφανίζεται, κυρίως, σε άτομα που βρίσκονται στο στάδιο ανάρρωσης από κάποια πάθηση. Αναφέρεται επίσης ως ανεπιθύμητη ενέργεια σε άτομα που παίρνουν απλά ηρεμιστικά χάπια.


Πηγή: Ε & Ζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου