Τα μέτρα του νέου Μνημονίου και το PSI στο επίκεντρο του Eurogroup


Τα μέτρα του νέου Μνημονίου και το PSI στο επίκεντρο του Eurogroup
Η πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των λεγόμενων προαπαιτούμενων ενεργειών που έχουν ορισθεί από την τρόικα ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου, θα βρεθούν την Πέμπτη στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
στις Βρυξέλλες, που θα γίνει λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης που σχεδιαζόταν (δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα) για την Παρασκευή ματαιώθηκε, λόγω των αντιδράσεων της γερμανικής κυβέρνησης στην προοπτική αύξησης των πόρων του ευρωμηχανισμού σταθερότητας (ESM), πιθανότερα με το συνδυασμό των πόρων του με τα κεφάλαια του EFSF (του προσωρινού μηχανισμού), ώστε να δημιουργηθεί μία «δύναμη πυρός» 750 δισ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η Μέρκελ είναι έτοιμη να υποχωρήσει μπροστά στις εκκλήσεις των εταίρων της για την αύξηση των πόρων του ESM.

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί ξανά εντός του Μαρτίου, πιθανώς σε μία ξεχωριστή σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

Σε ομιλία του, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η τελική απόφαση για την επικύρωση του νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου, μετά την οριστικοποίηση δηλαδή του PSI.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη συμβολή του στο δεύτερο πακέτο στήριξης στις 13 Μαρτίου.

Επέμεινε, επίσης, στη θέση του περί διορισμού ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναλάβει το έργο της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι την ευθύνη για μια τέτοια απόφαση την έχει μόνο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε επίσης ότι αποστολή της Ομάδας Δράσης που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας, πρωτίστως στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σημείωσε , επίσης, πως σε ό,τι αφορά το λεγόμενο ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, έχει υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία με την ελληνική πλευρά, λέγοντας όμως παράλληλα ότι υπάρχουν και πτυχές που πρέπει να συμφωνηθούν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη θα γίνει στις 15:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση του Eurogroup.

Στις 18:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Την Παρασκευή, θα επαναληφθούν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10:45 το πρωί και στις 16:00 το απόγευμα.


1/3/2012
Πηγή: http://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου