Υπό όρους η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες -αυτοαπασχολούμενους


Υπό όρους η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες -αυτοαπασχολούμενους
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ...
που λόγω της κρίσης διακόπτουν το επάγγελμά τους και αδυνατούν να βρουν μισθωτή εργασία ή να αυτοαπασχοληθούν, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση η καταβολή του επιδόματος θα δοθεί σε 10.000 ανέργους από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο (ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης και τον χρόνο καταβολής εισφορών) και με ελάχιστο επίδομα 360 ευρώ τον μήνα για το πρώτο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας προβλεπόταν στον Ν. 3986/11, επιβάλλοντας την παρακράτηση εισφοράς 10 ευρώ τον μήνα από 1/1/2011. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ του επιδόματος ανεργίας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 54,6 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 94 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης οι προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας έχουν ως εξής:

- Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.

- Η καταβολή εισφοράς για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2012. Για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2013 η καταβολή εισφοράς για τουλάχιστον δύο έτη και για όσους διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.

- Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ.

- Η διακοπή του επαγγέλματος στη ΔΟΥ για 3 τουλάχιστον μήνες από την 1/1/2012 και εφεξής.

- Ο δικαιούχος να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον τομέα.

- Ο δικαιούχος που διακόπτει το επάγγελμα να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.

- Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

- Να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα.

- Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων προκειμένου να μπουν οι τελευταίες πινελιές στην υπουργική απόφαση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σε επιστολή του ζητά λογιστική και διαχειριστική αυτοτέλεια για κάθε ταμείο και να τεθεί χαμηλότερο εισοδηματικό όριο, ώστε να καλυφθούν όσοι έχουν πράγματι ανάγκη.


18/04/2012
Πηγή: http://www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου