Πολλαπλοί οργασμοί...

Ο όρος πολλαπλοί οργασμοί αναφέρεται στο να έχει ένα άτομο περισσότερες από μία οργασμικές εμπειρίες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στα δύο φύλα όσον αφορά αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι ασυνήθιστο για μια γυναίκα να έχει αρκετούς διαδοχικούς οργασμούς, που χρονικά απέχουν πολύ λίγο ο ένας από τον άλλον –ίσως μόνο λίγα δευτερόλεπτα-. Σε αντίθεση, η χρονική απόσταση των ανδρικών οργασμών συνήθως είναι  μεγαλύτερη.
Αρχικά μπορεί να φανεί ότι η ικανότητα για πολλαπλούς οργασμούς περιορίζεται σε μία μικρή μειονότητα των γυναικών (14-16%). Ωστόσο, έρευνες υποστηρίζουν ότι αν μία γυναίκα που είναι ικανή να έχει τακτικά οργασμούς ερεθιστεί κατάλληλα σύντομα μετά την πρώτη κορύφωσή της, τις περισσότερες φορές θα μπορέσει να βιώσει και δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, και ίσως πέμπτο και έκτο οργασμό πριν κορεστεί πλήρως.
Επομένως βλέπουμε ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν την ικανότητα για πολλαπλούς οργασμούς αλλά καθώς φαίνεται μόνο μια μικρή μερίδα του γυναικείου πληθυσμού τους βιώνουν όντως. Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι οι έρευνες αναφέρονται κυρίως στα ποσοστά οργασμού που βιώνονται κατά τη συνουσία. Για πολλούς λόγους –ένας εκ των οποίων είναι η τάση των ανδρών να σταματούν μόλις φτάσουν σε οργασμό- οι γυναίκες συνήθως σταματούν το σεξ μετά τον αρχική τους κορύφωση. Σε αντίθεση, οι γυναίκες που αυτοϊκανοποιούνται και αυτές που συνδέονται σεξουαλικά με άλλες γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να προχωρήσουν σε περαιτέρω οργασμούς μετά τον αρχικό τους.
Όλα αυτά δε σημαίνουν φυσικά ότι όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν πολλαπλούς οργασμούς. Πολλές γυναίκες προτιμούν σεξουαλικές εμπειρίες στις οποίες έχουν έναν οργασμό ή ίσως και κανέναν.
Οι πολλαπλοί οργασμοί, όπως προαναφέρθηκε, είναι λιγότερο συνηθισμένοι μεταξύ των ανδρών. Συνήθως αναφέρονται από πολύ νέους άνδρες και η συχνότητά τους μειώνεται με την ηλικία. Ωστόσο, ίσως οι περισσότεροι άνδρες να είναι περισσότερο ικανοί για πολλαπλούς οργασμούς απ’ ότι συνειδητοποιούν. Πολλοί έχουνε μάθει –μέσα από χρόνια αυνανισμού- να τελειώνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί. Αυτή η κατάσταση δεν ενθαρρύνει τον έφηβο να συνεχίσει να πειραματίζεται μετά τον αρχικό οργασμό. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μερικοί άνδρες μπορούν όντως να βιώσουν πολλαπλούς οργασμούς, δηλαδή δύο ή περισσότερους οργασμούς με ή χωρίς εκσπερμάτιση και χωρίς ή με μικρή απώλεια στύσης κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής συνάντησης. Τα μοτίβα των ανδρών ποικίλουν. Μερικοί άνδρες εκσπερματώνουν με τον πρώτο οργασμό και ακολουθούν μερικοί πιο «στεγνοί» οργασμοί. Άλλοι έχουν αρκετούς οργασμούς χωρίς εκσπερμάτιση και ακολουθεί ένας τελευταίος οργασμός με εκσπερμάτιση. Άλλοι αναφέρουν διαφορετικά σενάρια.
Επομένως, οι πολλαπλοί οργασμοί μπορούν να θεωρηθούν όχι ως απώτερος στόχος που με κάθε τρόπο πρέπει να επιτευχθεί αλλά ως πιθανή περιοχή για εξερεύνηση. Μια χαλαρή προσέγγιση σ’ αυτή τη δυνατότητα μπορεί να δώσει στους άνδρες και τις γυναίκες την ευκαιρία να βιώσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι του φάσματος των σεξουαλικών τους δυνατοτήτων.

http://www.sex-therapy.gr/
Τάνια Μπαταλαμά ψυχολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου