Πληροφορίες από πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές...

-Αναποφάσιστοι εξακολουθούν να δηλώνουν περίπου το 1/4 των ερωτηθέντων για τις εκλογές 2012, παρ΄ ότι αυξάνει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πρόθυμοι να προσέλθουν στην κάλπη. Οι περισσότεροι εξ αυτών δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν, λίγο πριν την κάλπη και αυτό το στοιχείο, με δεδομένη τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, καθιστά κάθε πρόβλεψη επισφαλή. Βέβαια η κάθε πλευρά ερμηνεύει τις προθέσεις των αναποφάσιστων στις κρυφές δημοσκοπήσεις, όπως την βολεύει. Οι μεν θεωρούν ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δυσαρεστημένοι οπαδοί των δύο μεγάλων κομμάτων και ότι την τελευταία στιγμή αυτοί θα επανακάμψουν φοβούμενοι το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και τις συνέπειές της. Οι δε, ότι πρόκειται για βουβά οργισμένους πολίτες που θα καταδικάσουν τα μνημονιακά κόμματα.
-Άρχισαν να επανακάμπτουν κάποιοι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα και από αυτό το στοιχείο να μην προκύπτει ασφαλές συμπέρασμα. Τα δύο κόμματα μαζί αναμένεται να μπορούν να λάβουν από 37 έως 43%. Η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη, καθώς εκτιμάται, ότι στις κρυφές δημοσκοπήσεις για τις εκλογές 2012 δεν αποτυπώνεται το μέγεθος της «επανάκαμψης» των παραδοσιακών ψηφοφόρων ή των επιπλέον διαρροών.
Αυτό αποδίδεται στη «δυσκολία» να δηλώσουν οι ερωτηθέντες φανερά στις δημοσκοπήσεις, ότι ψηφίζουν κόμματα που βρίσκονται «εκτός κοινωνικού ρεύματος τιμωρίας». Φυσικά ισχύει και το αντίθετο. Ότι δηλαδή, υπάρχουν παραδοσιακοί ψηφοφόροι των δύο κομμάτων που θέλουν να τα τιμωρήσουν αλλά χωρίς να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με αυτά και έτσι δεν εκφράζονται.
-Πρώτο κόμμα, στις εκλογές 2012 θα είναι σίγουρα η Νέα Δημοκρατία, με 5-7 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ ενώ το σενάριο της αυτοδυναμίας δεν παίζει ούτε ως έκπληξη. Οι «λαϊκές» διαρροές της, είναι προς τη Χρυσή Αυγή και οι «αστικές» προς την Δημοκρατική Συμμαχία και τη Δράση- Φιλελεύθερη Συμμαχία, ενώ οι απώλειες προς τους Ανεξάρτητους του Καμμένου, δείχνουν παγιωμένες. Δημοσκοπικά, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στη Β΄ Αθηνών, η ΝΔ φαίνεται να έρχεται τρίτο κόμμα και να καταγράφει μονοψήφιο αριθμό.
-Δεύτερο κόμμα στις εκλογές 2012, το ΠΑΣΟΚ με 50 -60% μόλις, βαθμό συσπείρωσης των ανθρώπων που το ψήφισαν το 2009. Επίσης στη Β΄ Αθηνών βρίσκεται με μονοψήφιο αριθμό, στην πέμπτη θέση. Οι διαρροές του κατευθύνονται κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους και λιγότερο προς την Κοινωνική Συμφωνία.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά στην τρίτη θέση με διψήφιο αριθμό στις κρυφές δημοσκοπήσεις, ανερχόμενος μέχρι την περασμένη εβδομάδα, δέχθηκε σύσσωμα πυρά και όλα θεωρούνται πιθανά. Είτε να σταθεροποιηθεί προς τα κάτω είτε να πλησιάζει ασφυκτικά το ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας τη δεύτερη θέση.
-Το ΚΚΕ, με διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις του (από το 7.54 % του 2009), αλλά φαίνεται να χάνει κατά πάσα πιθανότητα την τρίτη θέση, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο να την ανακτήσει στην κάλπη, λόγω των μικρότερων «κραδασμών» που μπορεί να υποστεί αφού διαθέτει συμπαγές εκλογικό του σώμα.
-Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δείχνουν να σταθεροποιούνται στα τελευταία δημοσκοπικά τους ποσοστά, αλλά πιθανόν κάτω από τα ρεκόρ τους.
-Η Δημοκρατική Αριστερά φέρεται να βρίσκεται σε πτωτική τάση από τα αρχικά δημοσκοπικά της ρεκόρ, αλλά δείχνει τάσεις σταθεροποίησης και δεν θεωρείται απίθανο να ανακάμψει προς τα υψηλότερα δημοσκοπικά της ποσοστά.
-Η Χρυσή Αυγή έχει κατακτήσει δημοσκοπικά ποσοστά- ρεκόρ αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα νούμερα, καθώς η απολίτικη, τιμωρητική ψήφος προς το πολιτικό σύστημα που τη γιγάντωσε, παίρνει σταδιακά τη θέση του προβληματισμού από τις προκλήσεις νεοναζιστών και τις σύσσωμες επιθέσεις που δέχεται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ωστόσο η είσοδός της στο Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στις εκλογές 2012, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.
-Ο ΛΑΟΣ, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου αγωνίζεται για να βρίσκεται και στο νέο Κοινοβούλιο χάνοντας δυνάμεις και προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και προς τη Χρυσή Αυγή.
-Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στις κρυφές δημοσκοπήσεις με νηφάλιες και σταθερές θέσεις ανακτούν δυνάμεις και αποκτούν μία δυναμική που δείχνει να τους εξασφαλίζει ποσοστό πάνω από το 3%.
Η Δημοκρατική Συμμαχία επίσης πασχίζει για το 3% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ ανοδικές τάσεις δείχνει και η Δράση- Φιλελεύθερη Συμμαχία, καθώς δείχνει να προσελκύει συντηρητικούς ψηφοφόρους που θέλουν να τιμωρήσουν τον δικομματισμό και επιθυμούν άλλη πολιτική αλλά με επίκεντρο την ενίσχυση και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Από τα υπόλοιπα κόμματα σημαντική αύξηση θεωρείται βέβαιο ότι θα καταγράψει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αναμένεται να τριπλασιάσει τα ποσοστά της.
Πολλά θα κριθούν την τρέχουσα εβδομάδα από τις εξελίξεις, τα ενδεχόμενα κρυφά ατού των κομμάτων και από αστάθμητους παράγοντες… Το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων που εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι αλλά και το ενδεχομένως πολύ μειωμένο ποσοστό της αποχής μπορούν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό στις εκλογές 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου