ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. - YPSILANTI CITY IN THE U.S.E.!!!

Στην Αμερική, οι αμερικάνοι, τιμούνε εναν δικό μας ήρωα, όχι δίνοντας το όνομά του σε ένα δρόμο αλλά σε μιά πόλη, που έχει την προτομή του και μαζί με την αστερόεσα του τόπου τους, έχουν και την δική μας σημαία να κυματίζει! Όχι κουρελιασμένη όπως αφήνουμε την γαλανόλευκή μας να ανεμοδέρνεται στα δημόσια κτίρια και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας μας!

Η πόλη "Υψηλάντη" (Ypsilanti), βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μίσιγκαν

H ύπαρξη τής πόλης "Υψηλάντη" στην Πολιτεία Μίτσιγκαν (Η.Π.Α.)  
Περίεργος, όπως πάντα, περιηγήθηκα την αντίστοιχη ιστοσελίδα και με έκπληξη  είδα ότι εκτός από την ονομασία τής πόλης αυτής προς τιμή τού Έλληνα ήρωα πίσω από την προτομή του κυματίζουν η "αστερόεσα" και η ελληνική σημαία.  Δυστυχώς, στην Ελλάδα την σημαία τού Έθνους την καίνε, καθημερινά, και καμιά αρχή δεν χαμπερίζει για να υπερασπίσει την τιμή της.

Είμαι σίγουρος ότι ο στρατηγός Δημήτριος Υψηλάντης (1794 - 1832) θα νοιώθει εν ειρήνη, όπου κι' αν βρίσκεται, επειδή, πριν πεθάνει ακόμα βρέθηκε μια πόλη, χιλιάδες μίλια μακριά που αναγνώρισε την προσφορά του όχι μόνο για τη δημιουργία τού ελληνικού κράτους, αλλά και για τα ιδεώδη τής ελευθερίας, τής δικαιοσύνης και τής δημοκρατίας.  Αντίθετα, η χώρα για την οποία αυτός και η οικογένειά του έδωσαν τα πάντα πολύ λίγο τον έχει αναγνωρίσει.  

Πάντως σας συνιστώ να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τής πόλης και είμαι βέβαιος ότι δεν θα απογοητευτείτε.  Βέβαια, δεν έχει νταντελένιες ακρογιαλιές, όμορφα βουνά και τόσο σημαντικό ιστορικό παρελθόν, ωστόσο, πρόκειται για μια όμορφη πόλη (22.300 κάτοικοι δεν είναι και λίγοι), ήσυχη, καθαρή και που πάνω από όλα ξέρει να τιμά τους ήρωες αλλά και τον εαυτόν της. 
          
Υ. Γ.  Σας διαβεβαιώ ότι αν, οι "πολιτικοί" μας δεν ήταν... αυτοί που είναι, σήμερα η πατρίδα μας θα έχαιρε τού σεβασμού όλων.   Τα ονόματα από την  ελληνική μυθολογία και την ιστορία που φέρουν εκατοντάδες πόλεις ανά την υφήλιο δόθηκαν
σ' αυτές γιατί ήταν αίτημα τών κατοίκων τους και όχι αποτέλεσμα διπλωματικών διαβουλεύσεων.

Υψηλάντη (Ypsilanti)

Η πόλη στο Μίτσιγκαν τής Αμερικής προς τιμήν τού Έλληνα στρατηγού.

                                                                       

     


Η πόλη "Υψηλάντη" (Ypsilanti), βρίσκεται στο νότιο τμήμα τής πολιτείας τού Μίσιγκαν στις Η.Π.Α. Το 2000, ο καταγεγραμμένος πληθυσμός τής πόλης ήταν 22,362 κάτοικοι. Η γεωγραφική τοποθεσία τής πόλης, είναι στην διασταύρωση τού ποταμού Χάρον και τής λεωφόρου Μίσιγκαν.

Την ονομασία "Yψηλάντη", την πήρε απο τον Έλληνα ήρωα τής Επανάστασης, στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα τής πόλης (www.cityofypsilanti.com,
http://www.cityofypsilanti.com/Government/AboutYpsi ),  η Ελληνική επανάσταση κατά τής Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα η δράση τού μεγάλου στρατηγού Δημήτριου Υψηλάντη, για την ελευθερία του Έθνους, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στον Αμερικανικό λαό και ενέπνευσε την Αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν να αποδώσει το συγκεκριμένο όνομα στην πόλη.

Επίσης υπάρχει ταύτιση όπως λένε στους δύο λαούς, αφού τους θυμίζει και τον δικό τους αγώνα για την ανεξαρτησία τους απο την Μ. Βρετανία.
To άγαλμα τού Δημήτριου Υψηλάντη υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε μία Ελληνική και Αμερικάνικη σημαία, έξω απο το "Water Tower", το κεντρικό αξιοθέατο τής πόλης, το οποίο είναι ένα κτήριο φημισμένο για τον σχεδιασμό του και βραβευμένο απο το περιοδικό Cabinet.

Ευχαριστούμε την Μ.Χ για το άρθρο που μας έστειλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου