Εγκαύματα 3ου βαθμού

Εγκαύματα 3ου Βαθμού

     Είναι τα πιο βαριά εγκαύματα στα οποία πλήττονται όλες οι στοιβάδες του δέρματος και οι βλάβες φθάνουν έως το υποκείμενο λίπος και τους μύες. Το δέρμα παίρνει όψη επεξεργασμένου δέρματος ή κεριού και φαίνεται γκρίζο ή μερικές φορές απανθρακωμένο. Έχει ξηρή υφή και δεν ασπρίζει όταν το πιέσουμε επειδή στην περιοχή του εγκαύματος έχει νεκρωθεί τελείως. Το παράδοξο είναι ότι ίσως ο τραυματίας
να μην αισθάνεται πόνο. Αυτό συμβαίνει διότι οι νευρικές απολήξεις που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά των ερεθισμάτων στον εγκέφαλο έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν νεκρωθεί εντελώς. Εγκαύματα 3ου βαθμού προκαλούνται συνήθως από φωτιά ή ηλεκτρικό ρεύμα.

     Θα αρχίσουμε την ενημέρωση αντιμετώπισης των εγκαυμάτων του 3ου βαθμού, αφού πρώτα σας τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Η βαρύτητα ενός εγκαύματος είναι δύσκολο να γίνει από κάποιον που δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις. Συνήθως οι παράγοντες που παίζουν μεγάλο ρόλο είναι το βάθος του εγκαύματος, ή έκτασή του, η ηλικία του παθόντα και τυχόν προγενέστερες παθήσεις του. Ένα σχετικά μικρό έγκαυμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο οργανισμός κάποιου νέου ανθρώπου θα αντιδράσει διαφορετικά από αυτόν του ηλικιωμένου ή ενός βρέφους. 

     Αν υπάρχουν εγκαύματα στο πρόσωπο ή ο τραυματίας είναι αναίσθητος, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε την αναπνοή του. Στην περίπτωση που ο παθόντας έχει εισπνεύσει καπνό, καυτό αέρα ή ατμούς υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχει εισπνευστικό έγκαυμα και οίδημα στην τραχεία του αεραγωγού. Αν το άτομο δεν αναπνέει, ειδοποιούμε για ασθενοφόρο και εφαρμόζουμε αμέσως την βασική υποστήριξη ζωής (θα σας ενημερώσουμε για αυτήν σε επόμενες αναρτήσεις) και δεν προχωράμε στα βήματα που ακολουθούν, μια και αυτά αφορούν άλλες περιπτώσεις εγκαυμάτων 3ου βαθμού.
         

Λοιπές περιπτώσεις, πλην των προαναφερομένων
  • Αφαιρούμε τα καμένα ρούχα προσεκτικά, εκτός βέβαια από τα κομμάτια του υφάσματος που έχουν κολλήσει πάνω στο δέρμα.
  • Αφαιρούμε επίσης δαχτυλίδια, ζώνες, ρολόγια, παπούτσια πριν αρχίσει η καμένη περιοχή να πρήζεται.
  • Τα μικρής έκτασης εγκαύματα (διαμέτρου μέχρι 5 εκατοστά) μπορούμε να τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για 10 λεπτά περίπου.
  • Δεν εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο έγκαυμα.
  • Αν καίγονται τα ρούχα του ατόμου υποχρεώστε το να πέσει στο έδαφος και να κυλιστεί. Ρίξτε επάνω του κάποια κουβέρτα ή ρούχο. Μην τον αφήσετε να τρέξει διότι πρώτον έτσι η φωτιά θα δυναμώσει και δεύτερον επειδή το σώμα βρίσκεται σε όρθια στάση, αυξάνεται η πιθανότητα εισπνοής της φλόγας.
  • Αν υπάρχουν εγκαύματα στα χέρια ή στα πόδια τα κρατάμε πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.
  • Δε βάζουμε βούτυρο, οδοντόκρεμα, ή αλοιφές πάνω στο έγκαυμα (έχουμε περιγράψει ήδη τους λόγους στην ανάρτηση "εγκαύματα 2ου βαθμού").
  • Σκεπάζουμε το έγκαυμα με αποστειρωμένες γάζες ή ένα φρεσκοσιδερωμένο σεντόνι και φροντίζουμε άμεσα για τη μεταφορά του εγκαυματία στο νοσοκομείο.
  • Θυμηθείτε! Ο πανικός δεν είναι καλός βοηθός στην προσπάθειά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου