Η συνταγής της ημέρας

38_Chicken_stuffed_chicken_livershttp://www.greekfoody.com/

Κοτόπουλο γεμιστό και σούπα


Υλικά συνταγής για 6-8 άτομα



  • 1 κοτόπουλο
  • 1 κουταλιά βούτυρο


Για την γέμιση


  • τα συκωτάκια από το κοτόπουλο
  • 100 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
  • 1/3 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι


Για την σούπα


  • 1 κούπα ρύζι
  • 1/3 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • 1 αυγό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Λίγο πιπέρι στη μύτη του κουταλιού

Εκτέλεση


  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (ή το τρίβουμε στον τρίφτη).
  • Καθαρίζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε 2 -3 φορές.
  • Κόβουμε τα συκωτάκια του κοτόπουλου σε μικρά κομματάκια.
  • Ρίχνουμε 1/3 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο στο τηγάνι και τοποθετούμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
  • Ανοίγουμε το μάτι στο 2,5 (με μέγιστο ματιού το 3).
  • Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και το σοτάρουμε 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα συκωτάκια στο τηγάνι και τα σοτάρουμε και αυτά 2 -3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσουν για 2 -3 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 ποτηράκι του κρασιού νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και  1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς για άλλα 2 -3 λεπτά.
  • Κλείνουμε το μάτι και κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι.
  • Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου με την γέμιση.
  • Ρίχνουμε λίγο νερό στο τηγάνι και με ένα κουτάλι μεταφέρουμε 4-5 κουταλιές από το ζουμί του τηγανιού μέσα στο κοτόπουλο.
  • Με μία βελόνα και λίγη κλωστή ράβουμε το κοτόπουλο.
  • Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα και την γεμίζουμε με νερό μέχρι να το σκεπάσει.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι και ανοίγουμε τον διακόπτη του ματιού στο 2,5.
  • Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για 75 λεπτά.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και ανοίγουμε τον φούρνο στους 180ο.
  • Αλείφουμε  το κοτόπουλο με το βούτυρο.
  • Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος βάζουμε μέσα το ταψί με το κοτόπουλο για 20 λεπτά να πάρει χρώμα.
  • Μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο ετοιμάζουμε τη σούπα ως εξής:
  • Στο ζωμό της κατσαρόλας  που βράσαμε  το κοτόπουλο ρίχνουμε 1 κούπα ρύζι, 1/3 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι στη μύτη του κουταλιού.
  • Ανοίγουμε το μάτι στο 2,5 και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 λεπτά.
  • Στύβουμε το λεμόνι.
  • Σπάμε το αυγό και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα βαθύ πιάτο. 
  • Το χτυπάμε με ένα πιρούνι για 5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε μέσα και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μαζί για 5 λεπτά.
  • Μόλις βράσει το ρύζι, παίρνουμε μία κουταλιά ζωμό από την κατσαρόλα και την ανακατεύουμε με το αυγολέμονο.
  • Προσθέτουμε μία – μία 15 – 20 κουταλιές ζωμό ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Στο τέλος αδειάζουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα.
  • Κατά το σερβίρισμα φροντίζουμε να αφαιρέσουμε την κλωστή.


Συμβουλές


Ιδανικό κοτόπουλο για γεμιστό είναι το ελευθέρας βοσκής επειδή θέλει 90 λεπτά τουλάχιστον βράσιμο. Τα κοτόπουλα εμπορίου λιώνουν πολύ γρήγορα ενώ η γέμιση μένει άβραστη.
Αν δεν ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες για  το αυγολέμονο μπορεί να «κόψει»

Χρόνος παρασκευής:                 2,5 ώρες
Πηγή: http://www.greekfoody.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου