Ουρολοίμωξη

Αν κατά τη διάρκεια της ούρησης νοιώθετε πόνο (τσουξίματα ή αίσθημα σας να σας τρυπάνε βελόνες) ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και από αίμα τότε πιθανόν να έχετε ουρολοίμωξη. Ακόμα, συχνό σύμπτωμα ουρολοίμωξης είναι η συχνοουρία και η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να κρατάτε τα ούρα όταν σας έρθει η τάση προς ούρηση. Η ουρολοίμωξη είναι μια μόλυνση των ούρων και είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση ειδικά στις γυναίκες. Η ουρολοίμωξη διαγιγνώσκεται από την κλινική εικόνα του ασθενούς, τη γενική ούρων και την καλλιέργεια των ούρων. Η αιτιολογία της μπορεί να είναι ποικίλης και διαφέρει ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες.

Γυναίκες και ουρολοίμωξη
Πηγή: http://www.greekurology.gr/

Οι γυναίκες παθαίνουν συχνά ουρολοιμώξεις. Πολλές φορές ονομάζουν την ουρολοίμωξη κυστίτιδα που είναι ένας όρος που περιγράφει το ανατομικό μέρος που πάσχει και δημιουργεί τα συμπτώματα δηλαδή, την ουροδόχο κύστη. Ένας από τους λόγους για την αυξημένη συχνότητα ουρολοιμώξεων στις γυναίκες είναι το μικρό μήκος της ουρήθρας τους (που επιτρέπει την εύκολη είσοδο μικροβίων στην κύστη), η γειτνίαση της γυναικέιας ουρήθρας με το ορθό και το συχνό φαινόμενο να μην ουρούν όταν τους έρχεται η τάση γιατί δε βρίσκουν το κατάλληλο μέρος (π.χ. η τουαλέττα στο χώρο εργασίας δεν είναι τόσο καθαρή). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κρατάνε τα ούρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα μικρόβια που μπορεί να έχουν εισέλθει στην κύστη για διάφορους λόγους να έχουν το χρονικό περιθώριο να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν την κλινική εικόνα της ουρολοίμωξης. Ακόμα, πολλές φορές η ουρολοίμωξη σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή και αυτό είναι κάτι που ο ιατρός πρέπει να το ρωτά ώστε να αντιμετωπίζει την κατάσταση κατάλληλα. Στη διερεύνηση της αιτιολογίας ρόλο μπορεί να παίζει και το υπερηχογράφημα νεφρών ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιου λίθου και η κατακράτηση ούρων, παράγοντες που μπορεί να ενοχοποιηθούν στην εμφάνιση των ουρολοιμώξεων.

Άνδρες και ουρολοίμωξη
Οι άνδρες δεν παθαίνουν τόσο συχνά ουρολοίμωξη όσο οι γυναίκες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο μήκος της ουρήθρας που τους προστατεύει από την είσοδο των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη. Οταν όμως εμφανιστεί ουρολοίμωξη τότε πρέπει οπωσδήποτε να ψάξει κανένας την αιτία. Για τη διάγνωση της αιτιολογίας ρόλο θα παίξει το υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης καθώς πέτρες ή υπόλειμμα ούρων λόγω π.χ. υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να είναι η αιτία. Ακόμα, κάποια συγγενή ανωμαλία (ανωμαλία που υπάρχει από τη γέννηση) μπορεί να είναι η αιτία της ουρολοίμωξης. Για τη διερεύνηση της αιτιολογίας το υπερηχογράφημα νεφρών κύστεως όπως και η ενδοφλέβια πυελογραφία μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου