Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η Ελλάδα στα όρια της δίψας!

Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.
Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού.
"Είναι αρκετά τα αποθέματα νερού για να ξεδιψάσουν τον πλανήτη μας τις επόμενες δεκαετίες; Με ποιο τρόπο συμβάλλει ο καθένας από εμάς στην εξοικονόμηση του σημαντικότερου φυσικού αγαθού;".
Ο παγκόσμιος συναγερμός από την ανεξέλεγκτη σπατάλη του νερού έχει ξεσπάσει και το NEWS 247 δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο μπροστά στο "φάντασμα" της λειψυδρίας που απειλεί να περάσει το κατώφλι της χώρας.

 
Γιατί μπορεί οι φετινές βροχοπτώσεις να υπερχείλισαν τους φυσικούς και τεχνητούς ταμιευτήρες νερού, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες - με τους οποίους το NEWS 247 ήρθε σε επαφή για την αποτύπωση των διαθέσιμων υδατικών πόρων στην Ελλάδα - κρούουν τον κώδωνα κινδύνου:
"Το σημερινό μοντέλο γεωργίας κατασπαταλά τεράστιες ποσότητες υδάτων που δεν αναπληρώνονται., ενώ η μόλυνση ποταμών και λιμνών απειλεί να φέρει τη χώρα σε υδάτινο αδιέξοδο".
"Το νερό δεν διαρκεί για πάντα. Κάποιοι από εμάς συμπεριφερόμαστε σαν να είναι δωρεάν. Σαν να μας ανήκει. Το έγκλημα αυτό πρέπει να σταματήσει", αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 247 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, Νίκος Χλύκας.
"Οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα φτάνουν 300 μέτρα κάτω από το έδαφος. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι κλέβουμε το νερό που δικαιούνται τα παιδιά μας", επισημαίνει με ανησυχία.
Ο πλανήτης λέει και… "Το νερό, νεράκι"
Γνωρίζετε ότι το 21% των παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες ζει σε απόσταση άνω των 15 λεπτών από κάποια πηγή με καθαρό τρεχούμενο νερό;
Και ότι εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου υπολογίζεται ότι θα πληγούν από λειψυδρία από 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια  άνθρωποι;
Έρευνες της Unicef, του ΟΗΕ και ευρωπαϊκών κέντρων ερευνών φέρνουν ετησίως στο φως μόνο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:
* Το 40% των κατοίκων του πλανήτη σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
* Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέεται με το νερό.
* Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί σε αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.

 

* Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία. Περίπου 18 χώρες στην Αφρική και την Ασία βρίσκονται στο όριο των υδατικών αποθεμάτων τους.
* Η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 κυβικά μέτρα ετησίως.
* Στην Αφρική και την Ινδία, τα παιδιά αναγκάζονται να παρατήσουν το σχολείο για να κουβαλήσουν νερό, κάτι το οποίο αποτελεί και την κύρια ενασχόλησή τους.

 

* Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το 20% των επιφανειακών νερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ρύπανση.
Τα υδάτινα αγκάθια της Ελλάδας
"Η χώρα μας μπορεί να μην στερείται μέχρι στιγμής υδατικών πόρων. Ωστόσο, απαιτείται ορθολογική διαχείριση από το κράτος, γιατί αλλιώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στο μέλλον", επισημαίνει στο NEWS 247, ο Δρ. Υδρογεωλόγος του Ι.Γ.Μ.Ε., Παναγιώτης Σαμπατακάκης.
Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε., οι σημερινές ετήσιες ανάγκες σε νερό κυμαίνονται σε περίπου 9 δισ. κυβικά μέτρα νερού.
Ωστόσο, στην Ελλάδα αγκάθι παραμένει εδώ και χρόνια ο κλάδος της γεωργίας, ο οποίος απορροφά το 86% των αποθεμάτων του νερού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στο 24%.
Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε. η χώρα μας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης νερού στην άρδευση από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Πηγή: http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου