Καλλιεργώ... Κολοκυθάκια

Καλλιεργώ Κολοκυθάκια


Οι κολοκυθιές είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια φυτά. Τα κολοκυθάκια έρχονται σε ποικιλία μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων.
Κατά κανόνα κάθε κολοκυθιά παράγει μεγάλο αριθμό από κολοκυθάκια.
Τα κολοκυθάκια, πρέπει να μαζεύονται όταν είναι μικρά. Σε αυτή τη φάση είναι πιο νόστιμα. Μαζεύοντας τα κολοκυθάκια όσο είναι μικρά, οδηγούμε την κολοκυθιά να παράγει ακόμη περισσότερα κολοκύθια.
Επίσης σε πολλές περιοχές, χρησιμοποιούν και μαγειρεύουν τα άνθη της κολοκυθιάς. Εννοείται ότι αν συλλέγετε τα άνθη, τότε η παραγωγή σε κολοκυθάκια θα είναι μειωμένη.

Τι έδαφος προτιμά η κολοκυθιά;

Οι κολοκυθιές προτιμούν χαλαρό, καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Το χώμα θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το ιδανικό pH του χώματος πρέπει να είναι μεταξύ 5,8 και 6,8.

Πότισμα κολυθιάς

Οι κολοκυθιές θέλουν αρκετό νερό. Φροντίστε να τις ποτίζετε τακτικά.
Αποφύγετε να ρίχνετε νερό στα φύλλα. Αν πέσει νερό στα φύλλα, αυξάνονται οι πιθανότητες το φυτό να προσβληθεί από μυκητιακές ασθένειες.

Συγκομιδή κολοκυθιών


Τα κολοκυθάκια είναι πιο νόστιμα όταν είναι μικρά. Θα πρέπει να τα μαζεύετε όσο είναι ακόμη μικρά.
Μαζεύοντας τα κολοκυθάκια όσο ακόμη είναι μικρά, οδηγείτε την κολοκυθιά να παράγει ακόμη περισσότερα κολοκυθάκια.

Κολοκύθια για σπόρο

Αν διατηρήσετε ένα ή περισσότερα κολοκύθια ανά φυτό για να κάνετε σπόρο για την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι "θυσιάζετε" το συγκεκριμένο φυτό. Δε θα πρέπει να περιμένετε επιπλέον σοβαρή παραγωγή από τις συγκεκριμένες κολοκυθιές. Όλη η δύναμη του φυτού πάει στο κολοκύθι που μεγαλώνει διαρκώς.
Πηγή: kalliergo.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου