Διοργάνωση με… διαμάντια

Το 29ο Κόπα Άφρικα, ανοίγει την αυλαία του το Σάββατο και το sport-fm.gr σας βάζει μέσα στο κλίμα της διοργάνωσης με ανάλυση των ομίλων και παρουσίαση αυτών που θα λάμψουν.
Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής θα λάβει χώρα για 29η φορά στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής που ούτως ή άλλως έχει την υποδομή να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση, από τη στιγμή που υπάρχουν τα γήπεδα από το Μουντιάλ του 2010. 

Αρχικά, την διεξαγωγή των αγώνων είχε αναλάβει η Λιβύη, όμως η CAF ανέθεσε την διοργάνωση στη Νότια Αφρική. Θυμίζουμε πως η νικήτρια της φετινής διοργάνωσης θα λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της «μαύρης ηπείρου» στο Confederations Cup που θα γίνει το καλοκαίρι στην Βραζιλία. Η μασκότ είναι ο ιπποπόταμος που έχει ονομαστεί Τακούμα.

Του Κώστα Μιαούλη

1ος όμιλος

Συμμετέχουν: Ανγκόλα, Νότιος Αφρική, Μαρόκο, Πράσινο Ακρωτήρι

Η οικοδέσποινα Νότια Αφρική θέλει τη διάκριση σε αυτό το Κόπα Άφρικα, έχοντας θέσει ως στόχο την πρόκριση τουλάχιστον ως τα ημιτελικά στον προπονητή Γκόρντον Ίγκεσουντ. Μια ομάδα που δεν έχει σε παίκτες τη λάμψη του παρελθόντος, σίγουρα, θα έχει στις τάξεις της τον μοναδικό παίκτη από το ελληνικό πρωτάθλημα, που δεν είναι άλλος από τον Κουμάλο του ΠΑΟΚ. Από την άλλη μεριά η Ανγκόλα με σούπερ σταρ τον Μανούτσο Γκονσάλβες φαίνεται να έχει καλύτερη τύχη σε αυτόν τον όμιλο. Ο Ματέους που αγωνίζεται στη Νασιονάλ, ο γνώριμος μας Φρανσίσκο Ζουέλα, αλλά και ο Ντεντέ της ΑΕ Λεμεσού αποτελούν τους πιο γνωστούς παίκτες (τέσσερις συνολικά από το πρωτάθλημα της Κύπρου). Το Μαρόκο θα βασιστεί στους Μπελχαντά και Μπενάτια, μαζί με τους Ελ – Αραμπί, Ελ Χαμνταουϊ και Ασαϊντί για κάτι καλό. Γρίφος δείχνει το Πράσινο Ακρωτήρι, η μικρότερη χώρα που έχει πάρει ποτέ μέρος στη διοργάνωση. Εννέα ποδοσφαιριστές της, αγωνίζονται στην Πορτογαλία, γνωστός είναι ο Φερνάντο Βαρέλα που παίζει στην Βασλούι, ενώ ο μέσος Σοάρες και ο αμυντικός Καρλίτος αγωνίζονται σε Ομόνοια και ΑΕ Λεμεσού αντίστοιχα. Ανγκόλα και Νότια Αφρική λόγω έδρας μοιάζουν να έχουν τον πρώτο λόγο.

2ος όμιλος

Συμμετέχουν: Γκάνα, Μάλι, Νίγηρας, Δημοκρατία του Κονγκό

Εδώ τα πράγματα μοιάζουν πιο ξεκάθαρα ως προς το φαβορί του ομίλου. Η Γκάνα του Κουέσι Άπια, έχει πάρα πολλούς γνωστούς ποδοσφαιριστές και είναι μια δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Ωστόσο απέχει από την κατάκτηση ενός τροπαίου από το 1982 και θα το παλέψει σκληρά. Ο Γκίαν Ασαμόα θα είναι και πάλι ηγέτης, αγωνιζόμενος πλέον στην Αλ Αϊν, με τους Ασαμόα από Γιουβέντους αλλά και τον Ατσού της Πόρτο να αποτελούν τη νεανική δύναμη. Ο έμπειρος Πάιντσιλ, αγωνίζεται στο Ισραήλ. Για το Μάλι, η κατάσταση πολέμου στη χώρα, σίγουρα μπορεί να είναι ένας ανασταλτικός παράγων για τους παίκτες. Δίχως τον Κανουτέ πλέον, αλλά με τον Σεϊντού Κεϊτά, τον νεαρό επιθετικό Μάϊγκα και τον Σισοκό της Παρί, θα προσπαθήσει να πάρει μια από τις δύο πρώτες θέσεις για να συνεχίσει. Ερωτηματικό ο Νίγηρας που δεν έχει σχεδόν καθόλου (πέρα από δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε μικρές κατηγορίες) από ευρωπαϊκές ομάδες, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα έχει ηγετική μορφή τον Μουλούμπου της Γουέστ Μπρομ, τον Μποκανί από την Άντερλεχτ, αλλά και τον Ματουμόνα από τη Μονς, ενώ παρών θα είναι και ο Λομάνα Λούα-Λούα.

3ος όμιλος

Συμμετέχουν: Νιγηρία, Ζάμπια, Αιθιοπία, Μπουρκίνα Φάσο

Η συμμετοχή της περσινής κατόχου του Κόπα Άφρικα, ομάδας της Ζάμπια, μαζί με τη Νιγηρία, καθιστούν τον όμιλο, εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Η Ζάμπια έχει παίκτες με εμπειρία με πρώτον και καλύτερο τον αρχηγό Κρίστοφερ Κατόνγκο, τον Καλάμπα της Μαζέμπε που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό στον χώρο του κέντρου, ενώ μπροστά ο Μαγιούκα της Σαουθάμπτον και ο Μουλένγκα από την Ουτρέχτη θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Για τη Νιγηρία, αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος με πολλούς κλυδωνισμούς πάντως από τις επιλογές. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για προνομιακή μεταχείριση παικτών, για σκάνδαλα στην Ομοσπονδία με τον Οντεμβιγκί που έμεινε εκτός ομάδας να κάνει διάφορες καταγγελίες πρόσφατα. Ο Γιόμπο της Φενέρ, ο Όμπι Μίκελ και ο Βίκτορ Μόουζες της Τσέλσι, ο Εμενίκε της Σπαρτάκ Μόσχας και ο Ούτσε της Βιγιαρεάλ, μαζί με τον Άμπροουζ της Σέλτικ θα σηκώσουν το βάρος. Η Μπουρκίνα Φάσο δείχνει ικανή να μπει σφήνα με τον Αλαίν Τραορέ (Λοριάν) ν’ αποτελεί το πρώτο βιολί, αλλά και με ποδοσφαιριστές σαν τον Μπακαρί Κονέ, τον Καμπορέ και τον Πιτρόιπα, ν’ αποτελούν τις βάσεις αυτής της ομάδας. Με λιγότερες παραστάσεις και εμπειρίες το ρόστερ της Αιθιοπίας που θα είναι γρίφος σε αυτή τη διοργάνωση.

4ος όμιλος

Συμμετέχουν: Ακτή Ελεφαντοστού, Τυνησία, Αλγερία, Τόγκο

Εδώ η Ακτή Ελεφαντοστού αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αλλά όλες οι ομάδες είναι δυνατές και μπορούν να κάνουν ζημιά. Ο Σαμπρί Λαμουσί θα έχει όλους τους σούπερ σταρ στη διάθεση του. Ο Ντρογκμπά, ο Κόναν Για, ο Ζερβίνιο, ο Κόλο και ο Γιάγια Τουρέ, ο Ζοκορά που πλέον αγωνίζεται στην Τραμπζονσπόρ και μια πλειάδα πολλών ακόμα σπουδαίων ποδοσφαιριστών συνθέτουν ένα σύνολο που ξεκάθαρα κατεβαίνει με έναν και μόνο στόχο, την κατάκτηση του τροπαίου. Η νικήτρια του 2004, Τυνησία κατεβάζει μια σχετικά νεανική ομάδα, με όχι και τόσους πολλούς έμπειρους. Ο Ζεμαά παίζει πλέον στο Κουβέιτ, ο μέσος Μπεν Γιαχία της Μερσίν θα σηκώσει βάρος στη μεσαία γραμμή, ενώ ο Γιουσέφ Μσακνί ένας από τους κορυφαίους εξτρέμ στην Αφρική αποτελεί σημαντικό όπλο. Για την Αλγερία, δεν θα είναι παρόντες οι Τζεμπούρ και Αμπντούν, αλλά ο Φεγκουλί της Βαλένθια, ο Καντίρ της Μαρσέιγ και ο Μπουντεμπούζ της Σοσό με τον Μεσμπά της Μίλαν είναι τα κορυφαία ονόματα. Το Τόγκο θα στηριχθεί για μια ακόμα φορά στον Αντμπαγιόρ, με τον Ρομάο της Λοριάν και τον μόνιμο σκόρερ της Ναντ, Γκακπέ, να καλούνται να σηκώσουν το βάρος για την ομάδα του Ντιντιέ Σιξ.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

ΜΑΝΟΥΤΣΟ (ΑΝΓΚΟΛΑ)

Ο Ανγκολέζος φορ πραγματοποιεί μια εξαιρετική χρονιά με την φανέλα της Βαγιαδολίδ, όπου έχει σημειώσει 6 γκολ σε 13 παιχνίδια. Αυτός είναι που χάρισε την πρόκριση απέναντι στην Ζιμπάμπουε με τα δύο τέρματα του και είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης που έγινε πέρσι. Πέρα από κάθε αμφιβολία θα είναι από τα πρόσωπα αυτού του Κόπα Άφρικα με βάση και την φόρμα που έχει από τα παιχνίδια της Πριμέρα Ντιβιζιόν.

ΓΙΟΥΝΕΣ ΜΠΕΛΧΑΝΤΑ (ΜΑΡΟΚΟ)

Σίγουρα αναμένεται να είναι ένα από τα αστέρια που θα λάμψουν σε αυτό το Κόπα Άφρικα. Άλλωστε πέρσι ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του τίτλου από τη Μονπελιέ και γι’ αυτό τον λόγο ψηφίστηκε καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς. Αν και έπαιξε στις Ελπίδες της Γαλλίας, τελικά επέλεξε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Μαρόκου.

ΚΟΥΑΝΤΟ ΑΣΑΜΟΑ (ΓΚΑΝΑ)

Αποτελεί βασικό γρανάζι για την Γιουβέντους με την οποία έχει ήδη 18 συμμετοχές και 2 τέρματα μέχρι τώρα την φετινή χρονιά. Ο Ασαμόα αναμένεται ν’ αποτελέσει τον πιο καθοριστικό παίκτη για το συγκρότημα του Κουέσι Άπια. Παρά τα 24 χρόνια του, ο Ασαμόα έχει τεράστια εμπειρία πλέον πλησιάζοντας τις 50 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

ΝΤΙΟΜΕΡΣΙ ΜΠΟΚΑΝΙ (Λ.Δ ΚΟΝΓΚΟ)

Ο άσος της Άντερλεχτ διαπρέπει φέτος στο πρωτάθλημα του Βελγίου και έχει σημειώσει 15 γκολ σε ισάριθμα ματς, ενώ έχει συνολικά 23 τέρματα. Ο Κονγκολέζος επιθετικός είχε και αυτός πολλά προβλήματα με την Ομοσπονδία της χώρας του για την αντιμετώπιση που είχαν οι διεθνείς, ωστόσο επέστρεψε παρά τον τραυματισμό του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

ΒΙΚΤΟΡ ΜΟΣΕΣ (ΝΙΓΗΡΙΑ)

Μπορεί οι Σούπερ Αετοί να έχουν πολλά αστέρια στις τάξεις τους, ωστόσο ο εξτρέμ της Τσέλσι δείχνει πως μπορεί να γίνει το πρόσωπο των αγώνων για το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Έχει 24 συμμετοχές και 5 γκολ με την φανέλα της Τσέλσι και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον επιθετικό τομέα για την Νιγηρία σε έναν δύσκολο και απαιτητικό όμιλο.

ΑΛΑΙΝ ΤΡΑΟΡΕ (ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ)

Ένα από τα πρόσωπα των αγώνων αναμένεται να είναι ο Αλαίν Τραορέ καθώς ήδη με την Λοριάν έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακές εμφανίσεις, έχοντας 6 γκολ και 4 ασίστ. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν ξέρει να τελειώνει μόνο φάσεις, αλλά μπορεί να δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε να σκοράρουν και οι συμπαίκτες του. Σίγουρα τα φώτα μπορεί να πέσουν και πάνω σε αυτόν.

ΝΤΙΝΤΙΕ ΝΤΡΟΓΚΜΠΑ (ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ)

Δεν θα μπορούσε να μην είναι για πολλούς λόγους ο μεγάλος σταρ της Ακτής ανάμεσα στις επιλογές μας. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Ιβοριανό, ώστε να μπορέσει να κατακτήσει ένα Κόπα Άφρικα. Δύο φορές, μια σε τελικό με την Αίγυπτο έχασε πέναλτι στην σχετική διαδικασία, ενώ και με την Ζάμπια, ενώ το ματς ήταν στο 0-0 απώλεσε χτύπημα από την άσπρη βούλα. Θα ήθελε πολύ να πάρει ένα Κόπα Άφρικα, για να το προσθέσει στην πλούσια συλλογή του.

ΣΟΦΙΑΝ ΦΕΓΚΟΥΛΙ (ΑΛΓΕΡΙΑ)

Πραγματοποιεί μια εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα της Βαλένθια και σίγουρα θα είναι από τους κινητήριους μοχλούς για την ομάδα της Αλγερίας. Με 14 συμμετοχές και 3 γκολ στο πρωτάθλημα και άλλα τόσα τέρματα στα 6 ματς των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μονάδες των «νυχτερίδων» και σίγουρα με τη φόρμα που έχει, θα είναι από τους κορυφαίους της Αλγερίας και στο Κόπα Άφρικα.

ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Πρώτος Όμιλος:
19/01: Νότια Αφρική-Πράσινο Ακρωτήρι
19/01: Αγκόλα-Μαρόκο
23/01: Νότια Αφρική-Ανγκόλα
23/01: Μαρόκο-Πράσινο Ακρωτήρι
27/01: Νότια Αφρική-Μαρόκο
27/01: Πράσινο Ακρωτήρι-Αγκόλα

Δεύτερος Όμιλος
20/01: Γκάνα-Δημοκρατία του Κονγκό
20/01: Μάλι-Νίγηρας
24/01: Γκάνα-Μάλι
24/01: Νίγηρας-Δημοκρατία του Κονγκό
28/01: Νίγηρας-Γκάνα
28/01: Δημοκρατία του Κονγκό-Μάλι

Τρίτος Όμιλος
21/01: Ζάμπια-Αιθιοπία
21/01: Νιγηρία-Μπουρκίνα Φάσο
25/01: Ζάμπια-Νιγηρία
25/01: Μπουρκίνα Φάσο-Αιθιοπία
29/01: Μπουρκίνα Φάσο-Ζάμπια
29/01: Αιθιοπία-Νιγηρία

Τέταρτος Όμιλος
22/01: Ακτή Ελεφαντοστού-Τόγκο
22/01: Τυνησία-Αλγερία
26/01: Ακτή Ελεφαντοστού-Τυνησία
26/01: Αλγερία-Τόγκο
30/01: Αλγερία-Ακτή Ελεφαντοστού
30/01: Τόγκο-Τυνησία

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
02/02: Νικητής Δεύτερου Ομίλου-Δεύτερος Πρώτου Ομίλου (1)
02/02: Νικητής Πρώτου Ομίλου-Δεύτερος Δεύτερου Ομίλου (2)
03/02: Νικητής Τέταρτου Ομίλου-Δεύτερος Τρίτου Ομίλου (3)
03/02: Νικητής Τρίτου Ομίλου-Δεύτερος Τέταρτου Ομίλου (4)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
06/02: Νικητής 1-Νικητής 3
06/02: Νικητής 2-Νικητής 4

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
09/02: Ηττημένοι Ημιτελικών

ΤΕΛΙΚΟΣ
10/02: Νικητές Ημιτελικών
ΠΗΓΗ: sportfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου