Προσέξτε την ασφάλειά σας! Ενημερωθείτε και ενημερώστε!

Το τελευταίο καιρό παρατηρούνται κρούσματα μικροαπατεώνων που καταφέρνουν και κλέβουν αθώα θύματα με το... γάντι. "Χτυπάνε" κυρίως συνανθρώπους μας μεγάλης ηλικίας χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μεθόδους εξαπάτησης. Ενημερώστε όλους τους γνωστούς σας, τα συγγενικά
σας πρόσωπα που πιστεύετε ότι μπορεί να πέσουν θύματα αυτής της εξαπάτησης. 

Περίπτωση 1η.
Πλησιάζουν το θύμα και του αναφέρουν πως ο γιος ή η κόρη τους παράδειγμα (έχουν φροντίσει νωρίτερα να γνωρίζουν πολύ καλά τα προσωπικά τους στοιχεία για να γίνονται πιστευτοί) τους οφείλουν ένα σεβαστό ποσό. Απειλούν πως εάν δεν τους το δώσουν θα τους βάλουν φυλακή ή πως θα τους κάνουν κατάσχεση το σπίτι και άλλες τέτοιες μορφές εξαπάτησης. Το υποψήφιο θύμα συνήθως στο φόβο του να μην πάθει κακό το αγαπημένο τους πρόσωπο υποκύπτει και παραδίνει στον άγνωστο τα υποτιθέμενα χρέη.

Τρόποι προφύλαξης.
  • Δεν ανοίγετε την πόρτα σε αγνώστους.
  • Αν είστε ήδη έξω και σας πλησιάσουν: Δεν πρέπει να ανοίγετε διάλογο με αγνώστους που σας πλησιάζουν. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ένα είναι σίγουρο. Ο άνθρωπός σας θα σας έχει ενημερώσει πριν γι΄αυτό.
  • Αρνείστε να δεχθείτε οποιαδήποτε πληρωμή που θα πρέπει να γίνει στην πόρτα σας. Πλέον όλες οι υπηρεσίες παροχής και οι οφειλές φορέων εξοφλούνται με νομότυπες διαδικασίες μέσω υπηρεσιών και εξελιγμένων οικονομικών συστημάτων.
  • Τηλεφωνείτε απευθείας στο 100 και αμέσως μετά στον άνθρωπό σας προς βοήθεια.
Περίπτωση 2η
Πρόσφατα μεγάλη Τηλεπικοινωνιακή εταιρία έχει δεχθεί καταγγελίες από διάφορες περιοχές της χώρας για επισκέψεις προσώπων που εμφανίζονται ως εκπρόσωποί της με σκοπό να εισπράξουν την υποτιθέμενη οφειλή, χρησιμοποιώντας παραπλανητικές πρακτικές πώλησης, απάτης προς τους πελάτης της. 

Τρόποι προφύλαξης
  • Κλείνετε την πόρτα στον απρόσμενο επισκέπτη και τηλεφωνείτε στο 100.
  • Αρνείστε να δεχθείτε οποιαδήποτε πληρωμή που θα πρέπει να γίνει στην πόρτα σας. Πλέον όλες οι υπηρεσίες παροχής και οι οφειλές φορέων εξοφλούνται με νομότυπες διαδικασίες μέσω υπηρεσιών και εξελιγμένων οικονομικών συστημάτων.
Περίπτωση 3η

Λαμβάνετε μήνυμα στο κινητό σας ότι παράδειγμα ο γιός σας ή η κόρη σας έχει τραυματιστεί άσχημα και βρίσκεται στο τάδε Νοσοκομείο. Τρέχετε πανικόβλητοι αφήνοντας το σπίτι έρμαιο στα νύχια των επιτήδειων και όταν γυρίζετε πίσω χαρούμενοι μια και τελικά δεν ήταν αλήθεια, διαπιστώνετε ότι σας έχουν "σηκώσει" το σπίτι από επάνω έως κάτω.

Τρόποι προφύλαξης:
  • Δεν γράφετε στην αντζέντα του κινητού μαμά, μπαμπάς, αδελφός κ.τ.λ. Αναγράφετε στην αντζέντα του κινητού σας με κάποιο ψευδώνυμο τον άνθρωπό σας ή με το επώνυμό του κανονικά. Οι απατεώνες βρίσκουν εύκολα από την αντζέντα τον άνθρωπό σας και είναι πιο εύκολο να τον εξαπατήσουν.
  • Πριν φύγετε για το Νοσοκομείο, βεβαιωθείτε ότι είναι αλήθεια. Πώς; Τηλεφωνείστε στο Νοσοκομειακό Ίδρυμα. Τηλεφωνείστε σε κάποιον φίλο/η που ίσως ήταν μαζί του το παιδί σας. Με το να φύγετε γρηγορότερα δεν πρόκειται να βοηθήσετε τον άνθρωπό σας, εκτός και εάν είστε γιατρός που θα επέμβει άμεσα. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και για την προσωπική σας ασφάλεια.
  • Αφήστε κάποιον να "προσέχει" το σπίτι εάν πρέπει οπωσδήποτε να φύγετε.
  • Αφήστε τα φώτα ανοιχτά και μια συσκευή παραγωγής ήχου ή εικόνας ή και τα δύο ανοιχτά.
Σας υπενθυμίζουμε για μια φορά ακόμη να ενημερώσετε όλα τα προσφιλή σας πρόσωπά για αυτό το άρθρο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου