Καστοριά! Μια μαγευτική πόλη που κόβει την ανάσα!
Γουνοποιία

Γούνα
Η Καστοριά είναι ένα από τα σημαντικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, κέντρα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης γούνας. Η μακρόχρονη παράδοση, η άριστη ποιότητα και οι διεθνείς διασυνδέσεις που έχουν με τα χρόνια δημιουργηθεί, καθιστούν τη γουνοποιία έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς τομείς της χώρας, καθώς και ένα εξαιρετικά παραγωγικό κομμάτι της εθνικής οικονομίας.

Η τέχνη της κατασκευής γουναρικών αναπτύχθηκε από τους βυζαντινούς χρόνους, πιθανόν όταν οι πρώτοι Καστοριανοί τεχνίτες μαθήτευσαν στην Κωνσταντινούπολη. Τον 16ο και 17ο αιώνα η συντεχνία των Καστοριανών γουναράδων της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στην ακμή της και πολλά από τα μέλη της κατέχουν θέσεις με μεγάλο κύρος και επιρροή.

Γούνα
Στην τουρκοκρατία η ζήτηση για γούνες ήταν μεγάλη γιατί οι Τούρκοι αγαπούσαν τα γούνινα πολυτελή ρούχα, αλλά και γιατί οι στολές των αξιωματικών είχαν γούνινα κομμάτια. Τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούσαν δέρματα από ολόκληρα ζώα, αργότερα, όμως, τον 18ο αιώνα, παρουσιάστηκε έλλειψη ζώων ,οπότε οι Καστοριανοί έφτιαχναν θαυμάσια ρούχα από αποκόμματα.

Το κέντρο εμπορίας της γούνας ήταν η Λειψία, όπου μια φορά το χρόνο, κάθε Κυριακή του Θωμά, οι έμποροι προμηθεύονταν τα δέρματα για να τα επεξεργαστούν. Οι Καστοριανοί απέκτησαν μεγάλη φήμη για την τέχνη τους, ανοίχτηκαν σε αγορές έξω από τα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και δημιούργησαν αντιπροσωπείες στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Η ευμάρεια της εποχής αυτής αποτυπώνεται στα αρχοντικά της πόλης.

Η επεξεργασία της γούνας γίνεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, εδώ και πεντακόσια χρόνια. Τα δέρματα προέρχονται από μικρά ζώα που εκτρέφονται εντός και εκτός Ελλάδος. Το ταίριασμα των κομματιών και το ράψιμο απαιτούν εξειδίκευση, πολύ υπομονή και προσοχή.

Οι γούνες, που βλέπει κανείς παντού περπατώντας μέσα στην πόλη, είναι έργα μιας υψηλής τέχνης και τεχνικής, που περνά από γενιά σε γενιά.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αγοράσει σε προσιτές τιμές αυτά τα μοναδικής ποιότητας δείγματα της Καστοριανής τέχνης σε κάποιο από τα πολλά καταστήματα της πόλης.

Εκθετήριο Δημοπρατήριο Γούνας Καστοριάς
Ο Σύνδεσμος Γουνοποιιών Καστοριάς (τηλ.24670 22353) διοργανώνει, κάθε άνοιξη, από το 1976, την Ετήσια Διεθνή Έκθεση Γούνας στο Εκθετήριο Δημοπρατήριο Γούνας Καστοριάς. (τηλ.24670 27771), η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις γούνας διεθνώς και ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός της Δυτικής Μακεδονίας.

Η επεξεργασία και το εμπόριο της γούνας αποτέλεσαν για χρόνια τη βασική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της πόλης. Μετά τους κλυδωνισμούς που αντιμετώπισε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, να απευθυνθεί σε νέες αγορές και να αξιοποιήσει τις προκλήσεις της αγοράς.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου