Σεξουαλικές Δυσκολίες-Οργασμός

Υπάρχουν δύο μορφές που μπορεί να πάρει το πρόβλημα: η μία είναι ο τύπος καταστάσεων όπου η δυσκολία εμφανίζεται μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και η δεύτερη είναι ο γενικευμένος τύπος όπου υπάρχει γενική αδυναμία επίτευξης οργασμού.
Αν μπορείτε να φτάσετε σε οργασμό μέσω αυτοϊκανοποίησης και η δυσκολία αφορά μόνο τη συνουσία με διείσδυση ή μόνο τη συνουσία με το συγκεκριμένο σύντροφο, τότε αναφερόμαστε στον τύπο καταστάσεων. Αν αδυνατείτε να φτάσετε σε οργασμό αυνανιζόμενη (ερεθισμός της κλειτορίδας) τότε το πρόβλημα είναι γενικευμένου τύπου.
 
Η δυσκολία αυτή είναι δυνατόν να οφείλεται αποκλειστικά σε ψυχολογικούς παράγοντες, αποκλειστικά σε οργανικούς παράγοντες ή σε συνδυασμό αυτών, αν και τις περισσότερες φορές οι οργανικοί παράγοντες επηρεάζουν κυρίως τη δυνατότητα διέγερσης και όχι της ολοκλήρωσης.
Υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του προβλήματος, όπως η μη ύπαρξη ενός κατάλληλου τόπου και του απαραίτητου χρόνου για τη σεξουαλική συνεύρεση. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το γενικό συναισθηματικό κλίμα και η ποιότητα της σχέσης, αλλά και το κατά πόσο οι πρακτικές που ακολουθούνται επιτρέπουν την επίτευξη οργασμού (ικανοποιητικός χρόνος προκαταρκτικών, συνέχιση του ερωτικού παιγνιδιού μετά την ολοκλήρωση ενός από τους δύο συντρόφους προκειμένου να φτάσει σε οργασμό και ο άλλος κλπ.). Βέβαια είναι γεγονός ότι κατά τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες συνήθως εμπλέκονται διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η επιθυμία να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, ο φόβος εγκυμοσύνης, το ηθικό σύστημα αξιών, η απώλεια ελέγχου κλπ.
Γενικά, οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να φτάσουν ευκολότερα σε οργασμό καθώς αποκτούν εμπειρίες από ένα μεγαλύτερο εύρος ερωτικών παιχνιδιών και μαθαίνουν καλύτερα το σώμα τους. Επιπλέον, η δυνατότητα επίτευξης οργασμού αυξάνεται με την ηλικία, ενώ σπάνια μία γυναίκα που κατορθώνει να φτάσει σε οργασμό χάνει την ικανότητά αυτή αν δεν υπάρξει κάποιος σημαντικός λόγος.
Ως προς την αντιμετώπιση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μορφή που έχει το πρόβλημα. Αν δεν μπορεί η γυναίκα να ολοκληρώσει ούτε μόνη της (γενικευμένος τύπος) θα πρέπει να αναζητήσει τη συνεργασία ενός ειδικού και αν κριθεί απαραίτητο να κάνει όλες τις απαραίτητες οργανικές εξετάσεις. Αν αυτό δεν ισχύει θα πρέπει να εξετάσει τις σεξουαλικές της εμπειρίες σχετικά με τους άλλους παράγοντες που περιγράφουμε και να εντοπίσει όσο καλύτερα μπορεί τι ήταν αυτό που την δυσκολεύει και να βεβαιωθεί ότι στο μέλλον θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τον εαυτό της. Και σε αυτή τη περίπτωση όμως, η συνεργασία με έναν ειδικό θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια πιο άμεση επίλυση του προβλήματος.
Παρά την κοινή πεποίθηση δεν υπάρχουν δύο είδη γυναικείου οργασμού, ο κλειτοριδικός και ο κολπικός, ήδη από το 1966 αποδείχθηκε ότι ο γυναικείος οργασμός είναι ενιαίος. Μάλιστα σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 60% των γυναικών μπορούν να φτάσουν σε οργασμό μόνο με άμεσο ερεθισμό της κλειτορίδας και συνεπώς δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Ως διαταραχή ορίζεται μόνο η ολική απουσία οργασμού.
Μπορεί να έχετε ακούσει ή να έχετε διαβάσει ότι ο κολπικός οργασμός είναι βαθύτερος, αλλά η πεποίθηση αυτή αποτελεί έναν διαδεδομένο μύθο. Δεν είναι ότι το άτομο που σας το είπε σας λέει ψέματα, αλλά μάλλον η εντύπωση αυτή βασίζεται σε ψυχολογικούς και όχι οργανικούς παράγοντες. Είναι άλλωστε λογικό όταν μία γυναίκα είναι τόσο ερεθισμένη που καταφέρνει να ολοκληρώσει χωρίς άμεσο κλειτοριδικό ερεθισμό να έχει ένα βαθύτερο και πιο ποιοτικό οργασμό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο οργασμός αυτός διαφοροποιείται σε οργανικό επίπεδο.
Αυτό που σας προτείνουμε εμείς είναι να σταματήσετε να περιμένετε να σας συμβεί μία τέτοια εμπειρία. Με τον καιρό είναι δυνατόν να βιώσετε οργασμό και χωρίς άμεσο κλειτοριδικό ερεθισμό, καθώς θα γνωρίσετε σταδιακά καλύτερα το σώμα σας, θα αυξηθεί η σεξουαλική σας εμπειρία κλπ. Το να πιέζετε τον εαυτό σας ή να αγχώνεστε για το θέμα αυτό σίγουρα δεν πρόκειται να σας διευκολύνει, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ο τρόπος που ολοκληρώνετε αυτήν τη στιγμή είναι απόλυτα φυσιολογικός.
Δεν είναι γενικά σπάνιο νέες γυναίκες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ολοκλήρωση. Σε περίπτωση που η αδυναμία ολοκλήρωσης είναι γενικευμένη, δηλαδή υπάρχει και κατά τον αυνανισμό, υπάρχει περίπτωση πράγματι να εμπλέκονται οργανικοί παράγοντες και η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο είναι αναγκαία. Εάν η γυναίκα ολοκληρώνει κατά τον αυνανισμό, υπάρχει περίπτωση στην αδυναμία να ολοκληρώσει να παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες, όπως το γενικό κλίμα της σχέσης, η καταλληλότητα και η επάρκεια των προκαταρκτικών αλλά και η γνώση του σώματος και των λειτουργιών του ενώ η δυνατότητα ολοκλήρωσης συνήθως αυξάνεται με την ηλικία και την εμπειρία. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών μπορούν να φτάσουν σε οργασμό μόνο με άμεσο ερεθισμό της κλειτορίδας. Στην περίπτωση λοιπόν που δεν εμπλέκονται οργανικοί παράγοντες, αυτό που μια γυναίκα μπορεί να κάνει σε ένα πρώτο επίπεδο, είναι να σταματήσει να έχει αγωνία σχετικά με το αν θα κατορθώσει να έρθει σε οργασμό ή όχι και να προσπαθήσει να ανακαλύψει περισσότερο το τι της αρέσει και τι όχι καθώς και να ενσωματώσει τις όποιες πρακτικές χρησιμοποιεί στον αυνανισμό αλλά και τις φαντασιώσεις της στην ερωτική της ζωή με το σύντροφό της. Σε κάθε περίπτωση και εάν το πρόβλημα παραμένει, μπορεί να απευθυνθεί σε μια από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσκολιών.
Η πλειοψηφία των γυναικών δεν εκκρίνει υγρά κατά τον οργασμό. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις υπάρχουν αναφορές για έκκριση υγρών αλλά αυτές δεν ομοιάζουν στο αντρικό σπέρμα και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί η σύστασή τους. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να σας ανησυχεί ή να σας προβληματίζει το γεγονός ότι εσάς δε σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς αυτή είναι η κατάσταση για τις περισσότερες γυναίκες.
Η κάθε γυναίκα βιώνει και περιγράφει τον οργασμό με διαφορετικό τρόπο. Συνεπώς αυτό που έχει σημασία στην ερωτική επαφή είναι και οι δυο σύντροφοι να νιώθουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση, χωρίς να χρειάζεται να βάζουν «ταμπέλες» σε αυτό που νιώθουν εκείνη τη στιγμή.
Οι άντρες που αντιμετωπίζουν την πιο συχνή μορφή αυτού του προβλήματος δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό (εκσπερμάτιση) κατά τη διάρκεια της συνουσίας, αλλά μπορούν να εκσπερματίσουν με στοματικό έρωτα ή με χάδια στα γεννητικά όργανα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να εκσπερματίσουν κατά τη συνουσία μόνο αν έχει προηγηθεί παρατεταμένη και έντονη διέγερση που δεν προέρχεται από συνουσία ή μπορούν να εκσπερματώσουν μόνο αυτοϊκανοποιούμενοι. Λιγότερο συνηθισμένη είναι η περίπτωση που ο άντρας δεν μπορεί να φτάσει σε οργασμό με κανέναν από τους παραπάνω τρόπους (γενικευμένος τύπος)
Λόγω του γεγονότος ότι αναμένεται από τον άντρα να ολοκληρώσει κατά την ερωτική επαφή, τυχόν δυσκολία προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και άγχος τα οποία είναι ο χειρότερος εχθρός του σεξ. Με άλλα λόγια το άγχος της επίδοσης και η προσδοκία για μια ολοκληρωμένη ερωτική επαφή είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για τη συγκεκριμένη διαταραχή. Μαθημένες συμπεριφορές, όπως να έχει συνδεθεί η εκσπερμάτιση με συγκεκριμένες συμπεριφορές και ερωτικές φαντασιώσεις οι οποίες είτε δεν εκφράζονται είτε καταπιέζονται, μπορούν επίσης να εμποδίσουν τον άντρα να φτάσει σε οργασμό. Συνηθισμένοι λόγοι είναι ακόμη ο φόβος εγκυμοσύνης ή της δέσμευσης. Οι ιατρικοί παράγοντες αν και είναι σπάνιοι θα πρέπει να ελεγχθούν. Επίσης έχει βρεθεί πως το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με τη λήψη κάποιων φαρμάκων.
Σε περίπτωση που το πρόβλημα εμμένει στο χρόνο ή είναι γενικευμένου τύπου η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση κρίνεται απαραίτητη για τη διερεύνηση των παραπάνω παραγόντων.
Η δυσκολία αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη, ιδίως σε άντρες που έχουν τις πρώτες ολοκληρωμένες τους σεξουαλικές εμπειρίες. Συχνά οι πρώτες αυτές εμπειρίες συνοδεύονται από έντονο ενθουσιασμό για την εκπλήρωση μίας χρόνιας επιθυμίας, αλλά και από άγχος σχετικά με την επίδοσή. Σε αυτές ακριβώς τις προσδοκίες σχετικά με την επίδοση και την απόδοση κατά τη σεξουαλική συνεύρεση οφείλονται οι δυσκολίες αυτού του τύπου, καθώς το άγχος είναι ο χειρότερος εχθρός της σεξουαλικής λειτουργικότητας.
Πιο ειδικά, το θέμα της διάρκειας της ερωτικής επαφής είναι περισσότερο θέμα επίγνωσης και ελέγχου των διαδικασιών που σχετίζονται με την εκσπερμάτιση και λιγότερο θέμα σεξουαλικού ερεθισμού, αν δηλαδή κάποιος άντρας ερεθίζεται εύκολα ή έντονα. Προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διάρκεια από μέρους σας πρέπει να μπορέσετε να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε σε ένα υψηλό επίπεδο διέγερσης μέχρι να αποφασίσετε να "αφεθείτε" και να ολοκληρώσετε.
Η συνήθης αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης περιλαμβάνει μία σειρά ασκήσεων που ονομάζονται ασκήσεις αισθητικής ενημερότητας. Αυτές έχουν να κάνουν με την αύξηση του ελέγχου και της επίγνωσης της λειτουργίας της εκσπερμάτισης. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και η εφαρμογή τους είναι σχετικά εύκολη, ιδίως αν υπάρχει μία σταθερή σύντροφος. Αυτό συνεπάγεται ότι στη σχέση θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να συζητήσετε με άνεση το όλο θέμα με τη σύντροφό σας ώστε να της ζητήσετε να συμμετέχει σε μία τέτοια προσπάθεια.
Κεντρικό σημείο της συγκεκριμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι μία περίοδος "γνωριμίας" του ζευγαριού, κατά την οποία επιτρέπονται οι ερωτικές περιπτύξεις αλλά όχι η διείσδυση, προκειμένου να εξοικειωθείτε με τις αισθήσεις του σώματός σας.
Στη περίπτωση που αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα χωρίς τη συνεργασία κάποιου ειδικού θα πρέπει να εξασφαλίσετε τις κατάλληλες συνθήκες για την ερωτική πράξη (απομονωμένο περιβάλλον, διαθέσιμος χρόνος κλπ.). Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε πως η άποψη ότι σεξ είναι μόνο η διείσδυση και ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να φέρετε σε οργασμό τη σύντροφό σας αποτελεί μύθο. Μπορείτε να παρατείνετε τα προκαταρκτικά παιχνίδια ώστε να προετοιμάσετε καλύτερα τη σύντροφό σας, αλλά και να αναζητήσετε εναλλακτικούς τρόπους να της προσφέρετε ικανοποίηση (π.χ. στοματικό σεξ) μετά τη δική σας εκσπερμάτιση.
Είναι πιθανό το πρόβλημα να ξεπεραστεί σταδιακά με τον καιρό, αλλά στη περίπτωση που οι προσπάθειες σας δεν έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα, ίσως θα πρέπει να συνεργαστείτε με κάποιον ειδικό προκειμένου να αποφύγετε ένα μεγάλο αριθμό αποτυχημένων προσπαθειών που λειτουργούν ψυχοτραυματικά για τον νέο άντρα. Τέλος η χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών προϋποθέτει τη συνεργασία με κάποιον ειδικό διότι η χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική παρακολούθηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και θα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.
Το σεξ δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με τη διείσδυση και αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να φέρετε σε οργασμό τη σύντροφό σας. Αντίθετα, η σεξουαλική επαφή περιλαμβάνει οτιδήποτε απολαμβάνουν και οι δύο σύντροφοι (χάδια, φιλιά κλπ.) αλλά και τη συναισθηματική τους επαφή. Επομένως, μπορείτε να παρατείνετε τα προκαταρκτικά παιχνίδια ώστε να προετοιμάσετε καλύτερα τη σύντροφό σας, αλλά και να αναζητήσετε εναλλακτικούς τρόπους να της προσφέρετε ικανοποίηση αφού εσείς ολοκληρώσετε.

Πηγή: http://mpes.uoa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου