Τα βρέφη μαθαίνουν να μιλούν διαβάζοντας τα χείλη μας

Το διάβασμα των χειλιών είναι εξίσου σημαντικό με το άκουσμα της γλώσσας για να μάθουν να μιλούν τα μωρά, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα, εφόσον από τους πρώτους έξι κιόλας μήνες τα μικρά παιδιά διαβάζουν τα χείλη των μεγάλων, ενώ από τη στιγμή που γίνουν ενός έτους και αρχίζουν να εκφέρουν τις πρώτες λέξεις, εστιάζουν στα μάτια των γονέων. Πολύ σημαντικές παρατηρήσεις, που μπορούν να βοηθήσουν σε μια ακόμα πιο πρόωρη διάγνωση του αυτισμού, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας.
Η φυσική διαδικασία που παρατηρήθηκε στα βρέφη, είναι ότι αρχικά μαθαίνουν τη γλώσσα παρακολουθώντας τα χείλη των γονιών τους. Κάπου στους έξι μήνες, τα παιδάκια, μουρμουρίζουν προσπαθώντας να μιμηθούν την ομιλία των γύρω τους και σιγά σιγά η προσοχή τους στρέφεται από τα χείλη, στα μάτια των μεγαλυτέρων. Ο ψυχολόγος David Lewkowitz που εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, σχολιάζοντας την έρευνα του στο περιοδικό ScienceNews, αναφέρει πως αυτά που βλέπουν τα μικρά παιδιά και αυτά που ακούν, γίνονται ένα ενιαίο ερέθισμα από τη στιγμή που αρχίζουν και εκφέρουν ήχους.
Οι ερευνητές ήδη γνώριζαν ότι οι ενήλικοι χρησιμοποιούν και άλλες αισθήσεις εκτός από την ακοή για να αντιληφθούν την ομιλία. Παράλληλα όμως, πίστευαν ότι τα μωρά μαθαίνουν να μιλούν μόνο παρακολουθώντας την ομιλία των μεγάλων. Τα ευρήματα της έρευνας όμως, τοποθετούν το διάβασμα των χειλιών, στην ίδια κλίμακα χρησιμότητας με το άκουσμα της ομιλίας. Ο ψυχολόγος και συγγραφέας της έρευνας, συνιστά προσοχή στους γονείς, γιατί υπάρχει περίπτωση όταν ένα παιδί συνεχίζει να διαβάζει τα χείλια των ενηλίκων και μετά την ηλικία του ενός να είναι μια πρώιμη ένδειξη κάποιας διαταραχής επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα του αυτισμού.

Σκοπός η πρόωρη διάγνωση του αυτισμού
Η έρευνα εξέτασε 179 βρέφη ηλικίας 4, 6, 8 και 12 μηνών, από οικογένειες που μιλούσαν αγγλικά. Ειδικές μηχανές κατέγραψαν που κοιτούσαν τα μωρά όταν τους έδειχναν βίντεο με γυναίκες να μιλούν αγγλικά ή κάποια άλλη ξένη γλώσσα, κυρίως ισπανικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από την ηλικία των 8 μηνών μέχρι το ένα έτος, τα μωράκια που προσπαθούν να μιλήσουν, διάβαζαν τα χείλη και των αγγλόφωνων και των ισπανόφωνων γυναικών. Όταν η γυναίκα στο βίντεο μιλούσε αγγλικά τότε το βλέμμα των μωρών έπεφτε και στα μάτια, ενώ όταν η γυναίκα μιλούσε ισπανικά τότε έστρεφαν το βλέμμα στα χείλια. Άρα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, όσο πιο πολύ αναγνωρίζουν μια γλώσσα τα βρέφη, τόσο πιο πολύ «μικραίνει» η ικανότητα τους να κατανοήσουν και να αντιληφθούν άλλες γλώσσες, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να διαβάζουν τα ξενόγλωσσα χείλη. Ο Lewkowicz ανέφερε επίσης ότι το σύνηθες, κατά τη διάρκεια του πειράματος, ήταν οι κόρες των ματιών των βρεφών, ηλικίας από 8 μηνών ως 1 έτους, να διαστέλλονται σαν αντίδραση έκπληξης στους νέους ήχους άλλων γλωσσών. Στην ιστοσελίδα του ScienceNews, ο ψυχολόγος επανέλαβε ότι τα μωράκια που συνεχίζουν να διαβάζουν τα χείλη περνώντας στο δεύτερο έτος της ηλικίας τους, μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες για αυτισμό, οι άλλες διαταραχές της επικοινωνίας.
Όπως ήταν γνωστό, στην ηλικία των 2, τα αυτιστικά παιδιά αποφεύγουν την οπτική επαφή με τον ομιλούντα και εστιάζουν στο στόμα του, αλλά τα ευρήματα της νέας έρευνας μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στην διάγνωση του αυτισμού από ακόμα νωρίτερα. «Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν νέα διάσταση σε αυτά που πιστεύαμε ως τώρα και δεν μπορώ να πω ότι περίμενα τέτοια εξέλιξη», σχολίασε ο ακουστικό ψυχο- φωνολόγος D. Kimbrough Oller του πανεπιστημίου του Μέμφις, πρωτοπόρος στη μελέτη της διαδικασίας ομιλίας των μωρών. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι είναι φυσιολογικό για τα βρέφη, από 6 μηνών ως ενός έτους, να κοιτούν τα χείλη των ενηλίκων και όχι τα μάτια τους, αναφέρει ψυχολόγος και ειδική στα θέματα αυτισμού Rhea Paul, που εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Γέiλ. Βέβαια, όπως σημειώνει, είναι ακόμα πρώιμο συμπέρασμα αν τα παιδιά που διαβάζουν χείλη και μετά που κλείσουν τον ένα χρόνο ζωής, μπορεί να γίνουν αυτιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου