Ομοιοπαθητική

250+ Ομοιοπαθητικοί Γιατροί

Περισσότεροι από 250 γιατροί είναι τακτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (E.E.O.I) σε όλη την Ελλάδα. Μπορείτε να αναζητήσετε ομοιοπαθητικούς γιατρούς ανά περιοχή, αλφαβητικά και ανά ειδικότητα.
Εμείς σας παραθέτουμε λίγες χρήσιμες πληροφορίες για να πάρετε μια... γεύση για το τι είναι η "ομοιοπαθητική"
Η Ομοιοπαθητική είναι ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που μπορεί να θεραπεύσει μια πληθώρα ασθενειών. Πρώτος ο Ιπποκράτης ανέφερε το νόμο των ομοίων , "όμοια ομοίοις εισίν ιάματα", στον οποίο βασίζεται η ομοιοπαθητική ιατρική.
Η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό Ολιστικά. Για την Oμοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Αυτό προκύπτει από το ότι στην Ομοιοπαθητική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μια αδιαίρετη ενότητα αλληλοεπηρεαζόμενων ψυχικών, διανοητικών και σωματικών λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι αντί να θεωρεί τα συμπτώματα μιας ασθένειας ως ανεπιθύμητα, τα βλέπει ως μέρος της φυσικής διαδικασίας αυτο-ίασης του οργανισμού από την ασθένεια. Αντί να καταπιέζουν τα συμπτώματα , οι Ομοιοπαθητικοί Ιατροί δίνουν ουσίες οι οποίες διεγείρουν το αμυντικό & θεραπευτικό μηχανισμό του ανθρωπίνου σώματος.
Ιπποκράτης

Η θεραπεία στην Ομοιοπαθητική Ιατρική επικεντρώνεται στην Ολιστική εικόνα του οργανισμού, και όχι μόνο στην ασθένεια από την οποία υποφέρει κάποιος. Αυτό σημαίνει ότι δύο άνθρωποι που υποφέρουν από την ίδια ασθένεια, μπορεί να λάβουν δύο διαφορετικά φάρμακα και να έχουν διαφορετική πρόγνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ως ολότητα, και όχι απλοϊκά σα μια μηχανή που αποτελείται από ασύνδετα μεταξύ τους τμήματα.
Ποίες ασθένειες μπορεί να θεραπεύει η Ομοιοπαθητική ?
H Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ψυχοδιανοητικά συμπτώματα (πx άγχος, φοβίες, διαταραχές μνήμης, αϋπνία, μελαγχολία), σωματικά συμπτώματα (πx ακμή, πονοκεφάλους, υπέρταση, καταβολή, στομαχο-εντερικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές περιόδου, εγκυμοσύνης & στύσης, αλλεργίες), οξείες λοιμώξεις και ιώσεις (πx ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ουρολοιμώξεις).
Οι παραπάνω αναφερθείσες ασθένειες είναι ενδεικτικές - η Ομοιοπαθητική καλύπτει όλο το φάσμα των ανθρωπίνων ασθενειών, σε διανοητικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Διαβάστε περισσότερα για το ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει η ομοιοπαθητική.
Μπορεί να με βοηθήσει η Ομοιοπαθητική ?
H Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό δεν εξαρτάται από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, αλλά τις δυνατότητες προς ίαση του κάθε ασθενούς. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα - ανεξαρτήτως παθήσεως - μπορούν να περιμένουν όσοι
1) όσοι δεν έχουν λάβει στη ζωή τους μεγάλες δόσεις αλλοπαθητικών φαρμάκων (ιδίως Αντιβίωσης, Κορτιζόνης & Ορμονών) ανεξαρτήτου ηλικίας, και
2) όσοι έχουν καλό κληρονoμικό ιστορικό (γονείς απεβίωσαν σε μεγάλη ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας).
3) όπου η διαταραχή έχει ακόμη λειτουργικό, κυρίως, χαρακτήρα και δεν υπάρχουν βαριές παθολογοανατομικές βλάβες, και στα πρώτα στάδια των χρόνιων ασθενειών.
Βεβαίως, και όσοι ήδη λαμβάνουν χημικά φάρμακα μπορούν να βρουν λύσεις στην ομοιοπαθητική. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συνδυαστεί και με τη συμβατική ιατρική σε όποιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο. Πλην ορισμένων φαρμάκων (πχ κορτιζόνη) δεν είναι αναγκαία η διακοπή των χημικών φαρμάκων για να ακολουθήσει κανείς παράλληλα και ομοιοπαθητική θεραπεία.
Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου λόγω των μακροχρόνια εγκατεστημένων σοβαρών παθολογοανατομικών αλλοιώσεων δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίαση, η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει σημαντικότατη βελτίωση στην ψυχολογία και διανόηση του ατόμου, και να σταματήσει/καθυστερήσει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου.

Πρόγνωση - πορεία και χρόνος
Ο χρόνος και ο βαθμός στον οποίο θα ωφεληθεί κάθε ασθενής διαφέρει, και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνοπτικά, οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω:
1. κληρονομική προδιάθεση
2. χρόνος από τη διάγνωση: όσο νωρίτερα απευθύνεται στην ομοιοπαθητική ένας ασθενής, τόσο ευκολότερη η θεραπεία
3. βαθμός και είδος παθολογοανατομικών αλλοιώσεων
4. πυρετός: αποτελεί κατά κανόνα θετικότατο προγνωστικό παράγοντα όταν ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να εμφανίσει πυρετό μεγαλύτερο του 38 σε οξείες λοιμώξεις ή χρόνιες παθήσεις
5. προηγούμενη χρήση / κατάχρηση χημικών φαρμάκων (αντιβίωση, κορτιζόνη, ορμόνες, κ.α.)
6. ηλικία: το νεαρό της κλινικής ενός ασθενούς είναι θετικός παράγοντας
7. Ταυτόχρονη λήψη άλλων χημικών φαρμάκων: η ταυτόχρονη λήψη χημικών φαρμάκων με την ομοιοπαθητική, άλλοτε καθιστά δυσχερέστερη και άλλοτε μη εφικτή τη θεραπεία.
Πρόγνωση για ένα συγκεκριμένο ασθενή μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λήψη του πλήρους ιατρικού και ομοιοπαθητικού ιστορικού του. Στην πλειοψηφία των ασθενών μέσης υγείας, σημαντικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε 1-2 μήνες θεραπείας. Για νόσους που χρονίζουν, σε πολύ γενικές γραμμές, θα χρειαστούν 2 με 3 μήνες ομοιοπαθητικής θεραπείας ανά έτος παθολογίας. Γενικά, τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι μόνιμα, και δεν χρειάζεται η εφ'όρου ζωής λήψη των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, παρά μόνο όσο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Τι χρειάζεται για την Ομοιοπαθητική ?
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποφεύγεται η λήψη Καφέ, Αντιβίωσης και Κορτιζόνης καθώς αυτές οι ουσίες είναι γνωστό ότι αντιδοτούν (απενεργοποιούν) τη δράση των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Επιτρέπεται με μέτρο η κατανάλωση Decafeine καφέ καθώς και Coca-Cola και άλλων φαρμάκων. Δείτε αναλυτικά ποιες ουσίες μπορεί να αντιδοτήσουν την ομοιοπαθητική θεραπεία

Χρειάζεται να προσέξω κάτι ?
Αποφύγετε την χρήση πολυσκευασμάτων ομοιοπαθητικών φαρμάκων που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, δηλαδή σκευάσματα τα οποία περιέχουν αρκετά ομοιοπαθητικά φάρμακα σε χαμηλές συνήθως δυναμοποιήσεις, και δίνονται συνήθως πχ για κρυολογήματα, πονοκεφάλους, κτλ.
Επίσης αν ο γιατρός σας αλλάζει συστηματικά (συχνά & επανειλημμένα) φάρμακα (για χρόνιες παθήσεις), δηλαδή κάθε 1 μήνα ή και συχνότερα, μάλλον χρειάζεται να αλλάξετε γιατρό. Στη σωστά εφαρμοσμένη κλασσική ομοιοπαθητική, δίνεται ένα φάρμακο κάθε φορά , και ικανός χρόνος ώστε να διαπιστωθεί τι αλλαγές επέφερε, και εάν ήταν το όμοιο που χρειαζόταν ο οργανισμός.

Πηγή: http://www.homeotherapy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου