Εννέα χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα του μωρού σας

  1. Όταν κλαίει το μωρό σας μην τρέχετε πανικόβλητοι κοντά του. Μιλήστε του από μακριά, ήρεμα και ρωτήστε το τι θέλει, καθώς πλησιάζετε κοντά του. Κοιτάξτε το πρώτο και πείτε του πως είστε εκεί - δίπλα του. Εάν συνεχίζει να κλαίει πάρτε το αγκαλιά ήρεμα και γλυκά και ζητήστε του κι εσείς αυτό που θέλετε (π.χ. να μην ανησυχεί). Εκφράστε του, καθώς είναι στην αγκαλιά σας, όλα σας τα συναισθήματα και μην ξεχνάτε να του μιλάτε αναλυτικά για όλα όσα θέλετε να γνωρίζει για εσάς και τους άλλους, με πλούσιο λεξιλόγιο, πολλές επαναλήψεις και μικρές προτάσεις αρχικά. Ο πρώτος χρόνος πλάι σας είναι το πρώτο του πανεπιστήμιο.


  2.  
     
  3. Μην δίνετε στο μωρό σας πολλά ερεθίσματα μαζί - οπτικά ή ηχητικά για πολλή ώρα - (πχ. μουσική, τηλεόραση, ηλεκτρική σκούπα). Αφήστε το μωρό σας να αντιληφθεί σιγά σιγά και ένα - ένα όλα όσα το αφορούν.

  4.  
  5. Φροντίστε κάποιες ώρες να μεταφέρετε το μωρό και σε άλλα δωμάτια. Επίσης, είναι σημαντικό το δωμάτιό του να μην είναι σκοτεινό στη διάρκεια της ημέρας για να το βοηθήσετε να ρυθμίσει γρηγορότερα το βιολογικό του ρολόι. Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γι' αυτό είναι σημαντικό να δέχεται πολλά ερεθίσματα, την ώρα που κοιμάται. Μην διστάσετε να το έχετε κοντά σας (στο port bebe) ενώ μαγειρεύετε ή μιλάτε στο τηλέφωνο ή ακούτε τη μουσική της αρεσκείας σας (στα μωρά αρέσει η κλασική μουσική, τα παιδικά τραγούδια, τα νανουρίσματα, η μουσική δωματίου).

  6.  
  7. Η πιο σημαντική οικιακή δουλειά καθημερινά θα πρέπει να είναι ο αερισμός των χώρων για 10 λεπτά και το ξεσκόνισμα με υγρό πανί.

  8.  
  9. Μην ξεχνάτε τους χειμερινούς μήνες να υγραίνετε την ατμόσφαιρα, τοποθετώντας επάνω στο καλοριφέρ ή σε ένα τραπέζι ένα δοχείο με νερό καθημερινά.

  10.  
  11. Το απορρυπαντικό πλυσίματος ρούχων του μωρού σας θα πρέπει να είναι φιλικό με το δέρμα του μωρού σας, γι' αυτό προτιμήστε οικολογικά, φυτικά και αγνά προϊόντα.

  12.  
  13. Τη νύχτα συγκεντρώστε δίπλα σας (στο κομοδίνο) όλα όσα θα χρειαστείτε για την αλλαγή πάνας του μωρού σας (πάνες, μωρομάντιλα, σελτεδάκι αδιάβροχο, σακούλα σκουπιδιών). Έχετε χαμηλό φωτισμό, αλλάξτε την πάνα στο κρεβάτι σας και μετά θηλάστε το μωρό σας, εάν είναι ώρα να φάει. Κρατήστε το να ρεφτεί και μετά βάλτε το να κοιμηθεί ξανά.
    Με τον τρόπο αυτόν, θα βοηθήσετε το μωρό σας να ρυθμίσει πιο γρήγορα το βιολογικό του ρολόι. Κρατήστε το κοντά σας τουλάχιστον για 3 μήνες, εάν θηλάζετε αλλά και περισσότερο. Σε 1 μήνα θα δείτε τα πρώτα δείγματα «καλής συμπεριφοράς» και «κατανόησης» του μικρού σας αγγέλου.

  14.  
  15. Τα ρούχα του μωρού σας θα πρέπει να είναι άνετα και να έχουν το σωστό νούμερο γιατί τα μωρά ενοχλούνται με τα μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη.
    Όταν δείτε ότι το φορμάκι του, με τεντωμένο το ποδαράκι του, δεν μπορεί να τεντωθεί σημαίνει ότι το μωρό σας θέλει αλλαγή γκαρνταρόμπας. Ευκαιρία για μία βόλτα στα μαγαζιά. Μην επιλέγετε ρούχα με φερμουάρ, στενά λάστιχα στη μέση, μεταλλικά στοιχεία ή με στενό άνοιγμα στο λαιμό.
    Βάλτε χρώμα στη ζωή του, χωρίς ρατσιστικές διαθέσεις (ροζ - γαλάζιο) και εμμονές σε σχέση με το φύλο.

  16.  
  17. Το πιο σπουδαίο έργο που έχετε να επιτελέσετε ως γονείς θα πρέπει να το εμπλουτίσετε με παιχνίδια και βιβλία από το εμπόριο, που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης κάθε φορά του μωρού σας. Επιλέξτε διαθέτοντας ποιοτικό χρόνο, σεβαστείτε τα γούστα του μωρού σας και το περιβάλλον. Υπάρχουν καταστήματα παιχνιδιών που θα βρείτε παιχνίδια εκμάθησης και δραστηριοτήτων που πρώτα θα ξετρελάνουν και εσάς τους ίδιους. Θυμηθείτε, ένα παιχνίδι από μόνο του, όσο καλό κι αν είναι, γίνεται το καλύτερο, όταν το παιδί σας το εξερευνά κοντά σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή σας διάθεση και λίγο χρόνος!

  18.  

Δήμητρα Φρουδάκη
Μαία – Ελεύθερος επαγγελματίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου