Είσαι τελειομανής; Ανακάλυψέ το.

Αν είστε και εσείς τελειομανής, είναι πολύ πιθανό να μάθατε νωρίς στη ζωή σας ότι η αξία σας βρίσκεται στα επιτεύγματά σας. Μάθατε δηλαδή να αξιολογείτε τον εαυτό σας θετικά, μόνο εφόσον οι άλλοι εγκρίνουν τις ενέργειές σας. Σε αυτήν την περίπτωση η αυτοεκτίμησή σας βασίστηκε στους άλλους και είναι πολύ λογικό να νιώθετε ευάλωτοι απέναντι στη γνώμη και την κριτική τους. Στην προσπάθεια σας να προστατευθείτε από την κριτική, το να γίνετε τέλειοι αποτελεί τη μοναδική σας άμυνα.


Ο φαύλος κύκλος της τελειομανίας
Οι τελειομανείς υιοθετούν ανέφικτους στόχους με επακόλουθο η αποτυχία τους να είναι αναπόφευκτη. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητά τους.
Τότε έρχεται και η πολύ αυστηρή κριτική στον εαυτό τους που μειώνει την αυτοεκτίμησή τους και τους οδηγεί σε κατάθλιψη. Πολύ πιθανό μάλιστα να εγκαταλείψουν τους στόχους τους και να τους αντικαταστήσουν με άλλους, εξίσου μη ρεαλιστικούς, σκεπτόμενοι ότι αν προσπαθήσουν πιο σκληρά θα τα καταφέρουν. Με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν για άλλη μια φορά τον φαύλο κύκλο τους.

Αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις που σχετίζονται με την τελειομανία
# Ο φόβος της αποτυχίας. Για τους τελειομανείς συνήθως η αποτυχία είναι συνώνυμο της αναξιότητας.
# Ο φόβος να κάνετε λάθη. Όταν δίνει κανείς ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποφυγή λαθών, χάνει την ευκαιρία να μάθει πολλά πράγματα.
# Ο φόβος της αποδοκιμασίας. Για τους ανθρώπους που σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, η προοπτική οι άλλοι να ανακαλύψουν τα ελαττώματα τους ταυτίζεται με την απόρριψη.
# Σκεπτικό του «όλα ή τίποτα». Οι τελειομανείς δυσκολεύονται να δουν τις καταστάσεις στην προοπτική τους διάσταση. Αν τα επιτεύγματά τους δεν είναι τέλεια, θεωρούν τον εαυτό τους ανάξιο.
# Υπερβολική έμφαση στα «πρέπει». Η ζωή του τελειομανή είναι δομημένη πάνω σε έναν ατελείωτο κατάλογο από «πρέπει» από τον οποίο βέβαια απουσιάζουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες.
# Η πεποίθηση ότι οι άλλοι επιτυγχάνουν τους στόχους τους με  ελάχιστη προσπάθεια, λάθη και άγχος. Αντιθέτως οι τελειομανείς αξιολογούν τις δικές τους προσπάθειες σαν ατέρμονες και ανεπαρκείς.

Τεχνικές αντιμετώπισης της τελειομανίας
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι η τελειότητα δεν είναι παρά μια ανέφικτη ψευδαίσθηση.
Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τις παρακάτω στρατηγικές για να αλλάξετε τις τελειοθηρικές σας σκέψεις και  συμπεριφορές.
1. Θέστε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους που να βασίζονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας καθώς και στα προηγούμενα επιτεύγματά σας. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας.
2. Οι στόχοι σας να είναι διαδοχικοί και με αυξητική σειρά. Αφού επιτύχετε έναν στόχο, βάλτε τον αμέσως επόμενο μόλις ένα επίπεδο προσπάθειας παραπάνω από τον προηγούμενο.
3. Πειραματιστείτε με τα κριτήρια επιτυχίας που βάζετε. Διαλέξτε μία δραστηριότητα και αντί να στοχεύσετε στο 100% προσπαθήστε για το 90%, 80% ή ακόμη και 60% της επιτυχίας της. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι ο κόσμος δεν τελειώνει αν δεν είστε τέλειοι.
4. Εστιάστε στη διαδικασία μιας δραστηριότητας αντί να βλέπετε μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Αξιολογείστε την επιτυχία σας όχι μόνο βάσει του τι κατορθώσατε αλλά και πόσο απολαύσατε την διαδικασία.
5. Αν νιώθετε άγχος ή θλίψη αναρωτηθείτε: «Μήπως έχω υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό μου;»
6. Αντιμετωπίστε τους φόβους που κρύβονται πίσω από την τελειομανία σας ρωτώντας τον εαυτό σας: «Τί φοβάμαι; Ποιό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να μου συμβεί;»
7. Αναγνωρίστε ότι από τα λάθη του μπορεί κανείς να μάθει πολλά θετικά πράγματα. Όταν κάνετε ένα λάθος αναρωτηθείτε: «τί μαθαίνω από αυτήν την εμπειρία;» Πιο συγκεκριμένα, σκεφτείτε ένα λάθος που κάνατε πρόσφατα και σημειώστε όλα όσα μπορείτε να μάθετε από αυτό.
8. Αποφεύγετε τη νοοτροπία του «όλα ή τίποτα» όταν σκέπτεστε τους στόχους σας. Διαχωρίστε τις δραστηριότητες που έχουν μεγάλη προτεραιότητα από αυτές που είναι λιγότερο σημαντικές. Για τις τελευταίες προσπαθήστε λιγότερο.

Πηγή:http://www.psychognosia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου