Κολπίτιδα: Διάγνωση-Πρόληψη


Κολπίτιδα: η φλεγμονή του κόλπου που «ευδοκιμεί» τους μήνες του καλοκαιριού και «χτυπά» αδιακρίτως, όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα μικρόβια, οι μύκητες και οι ιοί που την προκαλούν καραδοκούν στην άμμο, στην πισίνα, στο δροσερό, θαλασσινό νερό. Κολπίτιδα μπορεί εύκολα να πάθει μια γυναίκα όταν κολυμπά σε μια πισίνα με νερά που δεν φθοριώνονται καλά και δεν αλλάζονται συχνά, καθώς και από την άμμο, σε μια αμφιλεγόμενης καθαρότητας ακτή.
Κάθε γυναίκα είναι ευάλωτη
Ευάλωτη στο μικρόβιο είναι κάθε γυναίκα. Ακόμα και ένα μικρό κοριτσάκι που τριγυρνά χωρίς μαγιό μπορεί να μολυνθεί. Εκτεθειμένα στον κίνδυνο μιας κολπίτιδας είναι τα μικρά κορίτσια που δεν έχουν περίοδο, ούτε οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) για να προστατέψουν τον κόλπο από την «εισβολή» των μικροβίων. Και με την εμφάνιση, όμως της περιόδου η γυναίκα δεν γλιτώνει από το «βραχνά» της κολπίτιδας. Στην αναπαραγωγική ηλικία, ο κόλπος υφίσταται τις περισσότερες «επιθέσεις» από μικρόβια με τις σεξουαλικές επαφές, τις κυήσεις, τους τοκετούς. Αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μιας κολπικής φλεγμονής. Ησυχία δεν βρίσκουν οι γυναίκες ούτε στην εμμηνόπαυση. Τότε σταματούν οι εκκρίσεις ορμονών, ο κόπος «στεγνώνει», ξηραίνεται και δημιουργούνται μικρές ρωγμές όπου φωλιάζουν τα μικρόβια.
Στα εσώρουχα της γυναίκας κάνουν την εμφάνισή τους «ύποπτα» υγρά, λευκά και διαφανή στην αρχή και έπειτα κιτρινωπά με δυσάρεστη οσμή. Η φαγούρα, ο ερεθισμός και το κοκκίνισμα του κόλπου θα φέρουν την γυναίκα, αργά ή γρήγορα στο γιατρό.
Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα.

Διάγνωση
Η γυναίκα υποβάλλεται σε εξέταση του κόλπου και αφού γίνει διάγνωση της φλεγμονής, ο γιατρός θα πάρει την καλλιέργεια των υγρών και θα κάνει το λεγόμενο τεστ ευαισθησίας για να προσδιορίσει το «ένοχο» μικρόβιο. Θα εξετάσει, δηλαδή ο γιατρός, σε ποια φάρμακα το μικρόβιο δεν είναι ανθεκτικό και, ανάλογα, θα χορηγήσει για τη θεραπεία της κολπίτιδας αντιβιοτικά για τα μικρόβια, αντιμυκητιασικά για τους μύκητες, αντιικά για τους ιούς.
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αναχαιτίσει την κολπίτιδα προτού πάρει την κάτω βόλτα και προκαλέσει σαλπιγγίτιδα, αποστήματα ή περιτονίτιδα στην ανυποψίαστη γυναίκα.
Πρόληψη Πάνω απ' όλα, όμως, μετρά η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση της γυναίκας πάνω σε θέματα υγιεινής. Ιδού ο δωδεκάλογος του γιατρού για την αποφυγή μιας βασανιστικής κολπίτιδας:
  • Πλένετε τακτικά τα εξωτερικά γεννητικά όργανα με ένα καλό αντισηπτικό.
  • Αποφεύγετε την κολύμβηση σε μολυσμένα νερά.
  • Σιδερώνετε οπωσδήποτε τα εσώρουχα. Το σιδέρωμα, με την αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να συμβάλει στο θάνατο ορισμένων μικροβίων ή μυκήτων.
  • Μην αφήνετε ενδοκολπικά ταμπόν για πολύ χρόνο μέσα στον κόλπο.
  • Μην αφήνετε το σπιράλ για περισσότερο χρόνο από ό,τι σας έχει πει ο γιατρός σας.
  • Προσέχετε την εκλογή του σεξουαλικού συντρόφου σας.
  • Αν ο σεξουαλικός σύντροφος είναι σχετικά άγνωστος, χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.
  • Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, τα συνθετικά υφάσματα (καλσόν, κλπ.)
  • Κάνετε συχνά τεστ Παπανικολάου.
  • Αν υπάρχει κάποια λοίμωξη, η σεξουαλική επαφή από τον κόλπο θα πρέπει να αποφεύγεται ή να γίνεται με προφυλακτικό.
  • Αν νιώσετε φαγούρα, ερεθισμό, αύξηση των υγρών, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.
  • Μην αφήνετε οποιαδήποτε γυναικολογική κατάσταση να χρονίσει.

Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου