Προς το Αύριο

 Προς το Αύριο
 Μια νέα και άκρως τεχνολογική διάσταση θα μπορούσε να λάβει η βαρετή αγγαρεία του πλυσίματος των ρούχων. Ο λόγος για ένα πλυντήριο-βιντεοπαιχνίδι που δημιούργησε ένας φοιτητής από το Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον, το οποίο, πέρα από τις καθαριστικές επιδόσεις των απορρυπαντικών, έρχεται να δοκιμάσει και τις επιδόσεις του κατόχου του στα… ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Η πρωτοποριακή οικοσυσκευή που κατασκεύασε ο 27χρονος φοιτητής Λι Γουέι Τσεν εκ πρώτης όψεως μοιάζει με παιχνίδι Αrcade με κέρματα που στο κάτω μέρος κρύβει ένα πλυντήριο. Το ενδιαφέρον στο πρωτότυπο καμουφλάζ του πλυντηρίου εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο κύκλος της πλύσης εξαρτάται από τις ικανότητες του παίκτη: όσο ταχύτερα εκείνος σκαρφαλώνει τις πίστες χωρίς να χάνει πολύτιμες ζωές, τόσο ταχύτερα ολοκληρώνεται η πλύση.
Σε περίπτωση πάλι που ο παίκτης δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις, το πλυντήριο «φρενάρει» πεισματικά ώσπου εκείνος να προσθέσει άλλο ένα κέρμα και να συνεχίσει την ηλεκτρονική δοκιμασία. Ο επινοητής του πλυντηρίου-βιντεοπαιχνιδιού παραδέχεται ότι κατέληξε στην πρωτότυπη ιδέα όταν συνειδητοποίησε τον υπερβολικό χρόνο που αφιέρωνε στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Ενα μελίσσι στο… διαμέρισμα!
Εναν πρωτοποριακό τρόπο που θα επιτρέπει ακόμη και σε κατοίκους  πόλεων να γευτούν την πλούσια γεύση του σπιτικού μελιού επινόησαν οι σχεδιαστές του ολλανδικού κολοσσού Philips.
To Urban Beehive είναι μια κομψή συσκευή αποτελούμενη από δύο μέρη: ένα εξωτερικό, στο οποίο τοποθετείται μια γλάστρα, και ένα εσωτερικό, όπου υπάρχουν κυψέλες έτοιμες να φιλοξενήσουν τις φτερωτές εργάτριες.
Το πορτοκαλί γυαλί που καλύπτει το εσωτερικό μέρος της μελένιας «σταγόνας» επιτρέπει στον κάτοχό της να παρακολουθεί τις μέλισσες ενόσω εργάζονται και παράλληλα φιλτράρει τον φωτισμό του χώρου ώστε να μην ενοχλούνται τα έντομα.
Με το τράβηγμα του ειδικού κορδονιού στο κάτω μέρος, στο εσωτερικό του μελισσιού απελευθερώνεται καπνός με στόχο τη «νάρκωση» των μελισσών. Ετσι ο χρήστης μπορεί με ασφάλεια να αφαιρέσει το μέλι.
Η καινοτόμος ιδέα αποτελεί μέρος του προγράμματος Microbial Home της εταιρείας με πυρήνα τη μετατροπή του σπιτιού σε ένα οικιακό οικοσύστημα.

Εξυπνες μάλλινες κλωστές

background 2182 640 Προς το Αύριο Οταν σκεφτόμαστε τα έξυπνα ρούχα του μέλλοντος, το μυαλό μας συνήθως ταξιδεύει σε άκαμπτα υφάσματα γεμάτα καλώδια και περίπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι, στην Ιταλία, όμως τα ευφυή υφάσματα θα μπορούσαν να είναι το ίδιο άνετα με την αγαπημένη μας αθλητική φόρμα.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικές διατάξεις από μάλλινες κλωστές, οι οποίες μάλιστα μπορούν εύκολα να κεντηθούν επάνω σε άνετα ρούχα, όπως π.χ. ένα τζιν παντελόνι ή ένα μακό μπλουζάκι.
Ηδη στην αγορά υπάρχουν μπλουζάκια με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα για τη μέτρηση διαφόρων βιολογικών δεικτών όπως είναι οι καρδιακοί παλμοί. Αυτά συνοδεύονται, κατά τους ειδικούς, από μικρές εξωτερικές συσκευές με τις οποίες συνδέονται μέσω καλωδίων. Ακόμη ως τώρα για κάτι τέτοιο χρησιμοποιούνταν αγώγιμες ύλες – μέταλλο, πυρίτιο, πολυμερή.
Το μαλλί ως γνωστόν δεν φημίζεται για την αγωγιμότητά του. Οι Ιταλοί λοιπόν έντυσαν μάλλινες ίνες με μία επίστρωση νανοσωματιδίων χρυσού σε συνδυασμό με ένα αγώγιμο πολυμερές, δημιουργώντας έτσι μια «πύλη» μέσα από την οποία επιτρέπεται η ροή του ρεύματος από το ένα ηλεκτρόδιο στο άλλο. Οπως δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «Organic Electronics», οι «μάλλινοι» αισθητήρες νέας γενιάς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξυπνα ρούχα με μαλακούς βιοαισθητήρες.


Εναν σκύλο-ρομπότ για άτομα με προβλήματα όρασης ανέπτυξαν οι ερευνητές της εταιρείας NSK και του Πανεπιστημίου Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας στο Τόκιο.
robot dog Προς το Αύριο Σκύλος-ρομπότ συνοδός τυφλών
Με τη βοήθεια ενός αισθητήρα, όπως αυτόν του Kinect της Microsoft, ο «καλύτερος σκύλος-ρομπότ του ανθρώπου» μπορεί να «βλέπει» τα τρισδιάστατα εμπόδια που συναντά στον δρόμο του.
Σε επίπεδες επιφάνειες, το τετράποδο ρομπότ ρολάρει στους μικρούς τροχούς που φέρει στις «πατούσες» του, προκειμένου να διευκολύνει την καθοδήγηση του ατόμου που συνοδεύει.
Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανεβεί σκαλιά χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα πόδια του. Ο έλεγχος του σκύλου-ρομπότ πραγματοποιείται μέσω ενός λογισμικού, αλλά και της πίεσης που ασκεί ο κάτοχός του στην ειδική λαβή του. Ακόμη, ο τυφλός μπορεί να προστάζει προφορικά το ρομπότ και μέσω μιας γυναικείας συνθετικής φωνής να μαθαίνει τι συμβαίνει γύρω του.
troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου