Γαλοπούλα με κάστανα, κιμά και κεφαλοτύρι

Γαλοπούλα με κάστανα, κιμά και κεφαλοτύρι


 01-turkey-with-chestnuts-minced-meat-and-hard-yellow-cheese

Υλικά συνταγής  «Γαλοπούλα γεμιστή και πατάτες»


  • 1 γαλοπούλα 4 κιλά
  • 3 κιλά πατάτες
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 2 λεμόνια
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Για την γέμιση


  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 150 γραμμάρια κεφαλοτύρι
  • 200 γραμμάρια κιμά
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας
  • ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 6 κόκκοι μπαχάρι
  • 250 γραμμάρια κάστανα (βρασμένα)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • ½ ποτηράκι του κρασιού νερό


Εκτέλεση


Ετοιμασία της γέμισης


  • Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τα κάστανα και την γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν.
  • Βράζουμε τα κάστανα για 20 λεπτά (το μάτι της κουζίνας στο  μέγιστο).
  • Αφού βράσουν τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα καθαρίζουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια της γαλοπούλας.
  • Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε μικρά κυβάκια.
  • Ρίχνουμε το μισό λάδι της γέμισης σε ένα τηγάνι.
  • Τοποθετούμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και ανοίγουμε το διακόπτη στη θέση 2 (με μέγιστο το 3).
  • Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε τα συκωτάκια στο τηγάνι και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν (2-3 λεπτά)
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε και αυτόν.
  • Αφού σοτάρουμε τον κιμά προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και το σοτάρουμε και αυτό.
  • Μετά, ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι, τα μπαχαρικά, το αλάτι, ½ ποτηράκι του κρασιού νερό και σοτάρουμε άλλα 2 -3 λεπτά.
  • Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι,  το βούτυρο και τα κάστανα, τα σοτάρουμε όλα μαζί για 2 -3 λεπτά και κλείνουμε το μάτι.

Ετοιμασία της γαλοπούλας και των πατατών


  • Πλένουμε την γαλοπούλα καλά και την στεγνώνουμε.
  • Αφαιρούμε τυχόν πούπουλα και αν δεν είναι κατεψυγμένη και έχει τρίχες την καψαλίζουμε για να καούν οι τρίχες.
  • Την πλένουμε πάλι και αφού την στεγνώσουμε την γεμίζουμε με την γέμιση.
  • Μόλις την γεμίσουμε την ράβουμε με βελόνα και χοντρή κλωστή.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες.
  • Τις κόβουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε.
  • Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη.
  • Στύβουμε τα λεμόνια.
  • Προσθέτουμε το μισό αλάτι, το μισό πιπέρι, το λάδι και τον χυμό λεμονιού στην λεκάνη και τα ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε τις πατάτες στη γάστρα αφήνοντας άδειο το κέντρο της γάστρας.
  • Εκεί βάζουμε την γαλοπούλα την οποία την πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλάτι,  το υπόλοιπο πιπέρι και με το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό μέσα στη γάστρα.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για 3,5 ώρες.


Συμβουλές.


Κάθε μισή ώρα ελέγχουμε εάν στην γάστρα υπάρχει υγρό για να μην κολλήσει το φαγητό.


Χρόνος παρασκευής:                                                     4,5 ώρες

Πηγή: http://www.greekfoody.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου