Οι τροφές που γερνούν το σώμα μας

Ώς γνωστόν ο ήλιος προκαλεί φωτογήρανση και το κάπνισμα δημιουργεί ρυτίδες και κάνει το δέρμα μας θαμπό. Άραγε η διατροφή μας παίζει κάποιο ρόλο ώστε να προκαλέσει τα ίδια;
Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και την επίδραση του περιβάλλοντος, το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα καθώς και την λάμψη του. Οι τροφές που βάζουμε στο τραπέζι μας, μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την πορεία αυτή, που τα
σημάδια της φαίνονται πρώτα στο δέρμα μας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα σημάδια της γήρανσης , πέρα από τις ρυτίδες, συνεπάγονται και άλλα προβλήματα, όπως μειωμένη φυσική αντοχή, μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, απώλεια μνήμης, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση). Μπορούμε λοιπόν να καθυστερήσουμε το "πέρασμα" των χρόνων από το πρόσωπο και το σώμα μας, καλό είναι να αλλάξουμε τρόπους, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στο τραπέζι μας.

  • Βάλτε στην άκρη
  • ΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ
Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα. Υπάρχουν 2 ειδών λιπαρά.Είναι γνωστά ως "καλά" και "κακά". Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία μας.
  • ΤΟΝ ΓΛΥΚΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ
Τη ζάχαρη και τα απλά σάκχαρα.
Η ζάχαρη που προσλαμβάνουμε από τις τροφές οδηγεί στον σχηματισμό των "Τελικών Προϊόντων Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης" ενώσεων που διεγείρουν το ανοσοποιητικό, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβες στους ιστούς
  • ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Μελέτες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τα σημάδια της γήρανσης, ενώ θεωρείται πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το αλκοόλ φαίνεται να προκαλεί στρες και φλεγμονές στις άκρες των χρωμοσωμάτων, τα λεγόμενα τελομερή. Αυτά με απλά λόγια ρυθμίζουν τη διάρκεια της ζωής των κυττάρων.
  • ΤΟ ΑΛΑΤΙ
Μπορεί να μην μας παχαίνει, αλλά είναι υπεύθυνο για την παρακράτηση υγρών και κατά συνέπεια συμβάλλει στην κυτταρίτιδα, το θαμπό δέρμα, την αφυδάτωση. Επιπλέον αν και η υψηλή κατανάλωσή του επηρεάζει όλες τις ηλικίες, οι κίνδυνοι που μπορεί να επιφέρει, εμφανίζονται συχνότερα μετά τα 50 έτη ή σε ανθρώπους που παρουσιάζουν ευαισθησία στο νάτριο.
  • ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ
Χάρη στο νερό η επιδερμίδα μας διατηρείται ελαστική και υγιής, ενώ είναι αυτό που συμβάλλει στην ζωή και την αναπαραγωγή των κυττάρων. Αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών (π.χ αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στα κύτταρα και κατ' επέκταση στα όργανα. Το δέρμα είναι το τελευταίο όργανο στο οποίο θα φτάσει το νερό, αλλά και το πρώτο που θα αισθανθεί τις επιπτώσεις της έλλειψής του.
  • ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Συνήθως η γρήγορη απώλεια βάρους συνδέεται με κακή και χαμηλή ενεργειακή διατροφή, που αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος. Επίσης οι χημικές δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, δεν βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής κατάστασης του δέρματός μας.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΕ ΜΕ:
  • Φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα
  • Ψάρια
  • Ελαιόλαδο
  • Πράσινο Τσάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου