Το ταξίδι του ηλεκτρικού ρεύματος |
Το ταξίδι που κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι να φτάσει στα σπίτια μας, είναι μεγάλο. Το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται σε μεγάλα εργοστάσια που λέγονται σταθμοί παραγωγής (εικόνα) από ύλες όπως είναι ο λιγνίτης, το αέριο, το πετρέλαιο κ.α Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές ενέργειας, οι λεγόμενες καθαρές, όπως ο ήλιος, το νερό και ο αέρας ,οι οποίες αν αξιοποιηθούν, παράγουν και αυτές ηλεκτρικό ρεύμα.
ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Έχει αναρωτηθεί όμως κανείς πως από τους σταθμούς παραγωγής το ρεύμα φτάνει σε κάθε σπίτι; Είναι απλό. Η μεταφορά γίνεται με τη βοήθεια πυλώνων (εικόνα αριστερά ) αλλά και με μεγάλες ξύλινες ή τσιμεντένιες κολώνες ( εικόνα δεξιά ),στις οποίες στηρίζονται οι αγωγοί ρεύματος (χοντρά γυμνά καλώδια). Όλα αυτά μαζί, αποτελούν το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
Στις μεγάλες πόλεις το δίκτυο περνάει υπόγεια.
Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Το ηλεκτρικό ρεύμα όταν φεύγει από το σταθμό παραγωγής είναι πάρα πολύ δυνατό. Η δύναμη αυτή του ρεύματος ονομάζεται τάση. Η τάση του ηλεκτρικού μετριέται σε volt. H υψηλή τάση στο ρεύμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Το ρεύμα ψάχνει να βρει τον πιο σύντομο δρόμο προς τη γη. Για το λόγο αυτό δεν αγγίζουμε ποτέ γυμνά καλώδια, γιατί τότε το ρεύμα θα περάσει από το σώμα μας με κατεύθυνση προς τη γη και θα πάθουμε ηλεκτροπληξία. Επιπλέον θα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν πετάει στην ύπαιθρο χαρταετό ή μπαλόνια, γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς γίνεται και τα πουλιά που ακουμπούν στα σύρματα δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία; Αυτά στηρίζουν και τα δυο τους πόδια στην ίδια γραμμή καλωδίου και έτσι το ρεύμα δεν τα διαπερνά.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ
Το ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης δεν είναι κατάλληλο να ηλεκτροδοτεί σπίτια, γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο θα καούν οι ηλεκτρικές συσκευές αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πυρκαγιά ή ακόμα και τραυματισμό. Για το λόγο αυτό, πριν φτάσει στα σπίτια μας, το ρεύμα περνάει από μετασχηματιστές και υποσταθμούς ( εικόνα ). Σε αυτούς με την κατάλληλη επεξεργασία μειώνεται η τάση του (η δύναμη του ρεύματος ).Η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια είναι 230V. Πώς μπορεί ένα παιδί να αναγνωρίσει τους χώρους με υψηλή τάση ρεύματος, έτσι ώστε να είναι προσεκτικό και να μην πλησιάσει; Η ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) στα σημεία όπου υπάρχουν υποσταθμοί και μετασχηματιστές έχει φροντίσει να τοποθετήσει το σχετικό σήμα. ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ Επιτέλους το μακρινό ταξίδι του ηλεκτρικού ρεύματος από το σταθμό παραγωγής προς τα σπίτια, τελείωσε. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με το ρεύμα μέσα στα σπίτια. Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας μετρητής ηλεκτρικού ρεύματος (εικόνα αριστερά), που μετράει πόσο ρεύμα χρησιμοποιεί κανείς κάθε μέρα. Το ρεύμα φτάνει στο μετρητή και από εκεί με καλώδια φτάνει σ' έναν ηλεκτρικό πίνακα (εικόνα δεξιά) μέσα στο σπίτι. Από εκεί τα καλώδια διακλαδώνονται και φτάνουν σε όλες τις πρίζες, τα φώτα και τις συσκευές του. Ο ηλεκτρικός πίνακας που βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού, έχει ένα σύστημα προστασίας, το οποίο διακόπτει το ρεύμα όταν υπάρχει βραχυκύκλωμα ή αύξηση της τάσης του ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο παρέχει προστασία στις συσκευές αλλά και σε όσους διαμένουν στο σπίτι αυτό. ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές ηλεκτρικές συσκευές (εικόνες), που διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων.
Η χρήση αυτών των συσκευών πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για να αποφεύγει κανείς τον κίνδυνο ατυχήματος. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να ακολουθούνται οι εξής οδηγίες : - Τα καλώδια και οι διάφορες συσκευές πρέπει να τοποθετούνται μακριά από τo νερo. Σε περίπτωση που το καλώδιο έχει έστω και λίγο φθαρεί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. - Τα καλώδια από τις συσκευές δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο πάτωμα. - Οι εστίες μαγειρέματος δεν πρέπει να παραμένουν αναμμένες χωρίς λόγο, ενώ δεν πρέπει κοντά τους να υπάρχουν μπαταρίες, διότι λόγω υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να εκραγούν. - Απαγορεύεται να πιάνει κανείς με βρεγμένα χέρια διακόπτες, πρίζες και ηλεκτρικές συσκευές. - Όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, πρέπει οι πρίζες να είναι καλυμμένες με τα ειδικά καλύμματα ασφαλείας. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις οδηγίες που ακολουθούμε σε περίπτωση Διακοπής Ρεύματος Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύτιμο και απαραίτητο αγαθό στη ζωή μας. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί ως προς τη χρήση του. Πηγή: www.dei.gr |
Ρεύμα: το ταξίδι του, η χρησιμότητα - Κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου