Κοιμηθείτε σαν άνθρωποι! Το ροχαλητό είναι μια ενοχλητική και θορυβώδης συνήθεια που ενδέχεται να προκαλέσει μια επικίνδυνη παθολογική κατάσταση η οποία χρήζει άμεσης θεραπείας.
Σύμφωνα με αμερικανικούς επιστήμονες και ωτορινολαρυγγολόγους, υπάρχουν οκτώ αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του ροχαλητού:
1. Δώστε προσοχή στο βάρος σας: Η παχυσαρκία είναι η κυριότερη αιτία εμφάνισης ροχαλητού, αφού τα άτομα με υπερβολικό βάρος έχουν ογκώδεις ιστούς στην περιοχή του λαιμού, φαινόμενο που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα.
Κοιμηθείτε στο πλάι: Όταν κοιμάστε ανάσκελα, το σαγόνι ανοίγει, ευνοώντας την εμφάνιση του ροχαλητού. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε ξαπλωμένοι πάνω στα πλευρά σας.
3. Αποφύγετε το αλκοόλ και το φαγητό αμέσως πριν κοιμηθείτε: Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες, ενώ το φαγητό προκαλεί έκκριση σάλιου και βλέννας, φαινόμενα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη αναπνοή και φράζουν τους αεραγωγούς της μύτης σας.
4. Καθαρίστε τους ρινικούς αεραγωγούς πριν από τον ύπνο: Τα ηρεμιστικά και κυρίως τα αντιισταμινικά φάρμακα φράζουν τις διόδους του αέρα της αναπνοής και ευνοούν την εμφάνιση του ροχαλητού, γι΄ αυτό φυσάτε καλά τη μύτη σας πριν από τον ύπνο.
5. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας: Αν οι οικείοι σας παραπονούνται για το καθημερινό και έντονο ροχαλητό σας, τότε ενδέχεται να πάσχετε από μια πιο σοβαρή περίπτωση ροχαλητού, τη λεγόμενη και «άπνοια ύπνου». Σε αυτή την περίπτωση, οι μέθοδοι αντιμετώπισης διαφέρουν. 6. Κάντε χρήση ρινικής μάσκας (CΡΑΡ): Πρόκειται για μια προσωπίδα που εφαρμόζεται στη μύτη για την άσκηση συνεχούς θετικής πίεσης στους ανώτερους αεραγωγούς, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση του ροχαλητού.
7. Οδοντικά δισκάρια: Πρόκειται για ένα οδοντικό πρόθεμα ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων στα οποία η κάτω γνάθος είναι εκ γενετής μετατοπισμένη προς τα πίσω σε σχέση με την άνω γνάθο. Το δισκάριο τοποθετείται στην κάτω γνάθο και διευρύνει τις αεροφόρους οδούς.
8. Καταφύγετε σε χειρουργό: Η χειρουργική θεραπεία (σταφυλο-υπερωιοφαρυγγοπλαστική) περιλαμβάνει την αφαίρεση περισσευούμενων ιστών των αμυγδαλών, της μαλθακής υπερώας και της σταφυλής, με στόχο τη διεύρυνση του αεραγωγού. Τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας επέμβασης είναι ότι είναι πολύ επώδυνη για τον ασθενή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου