Σούπερ ποντίκια ανοίγουν τον δρόμο για «μυϊκά» φάρμακα

Λονδίνο
Ερευνητές στην Ελβετία τροποποίησαν γενετικά ποντίκια αυξάνοντας την μυϊκή τους ισχύ κατά 50%. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα διατηρούν σε καλή κατάσταση τους μυς ηλικιωμένων ατόμων αλλά και θεραπειών για ασθένειες που προκαλούν φθορά των μυών.
Το γονίδιο της δύναμης
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λωζάνης επέτυχαν να παρέμβουν σε ένα γονίδιο των ποντικών καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα «σούπερ είδος». Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια μπορούσαν να τρέχουν 20 λεπτά περισσότερο και κατά 50% πιο μακριά από τα «συμβατικά» ποντίκια και μάλιστα χωρίς να αισθάνονται κόπωση.
Μάλιστα η μεγάλη αύξηση της μυϊκής ισχύος των ποντικών δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση του όγκου των μυών τους η οποία ήταν μικρή και ανεπαίσθητη με γυμνό μάτι. Επίσης τα σούπερ ποντίκια δεν χρειάζονταν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από εκείνη που καταναλώνουν τα άλλα ποντίκια.
Ο δρόμος της καύσης
«Δεν είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με αυξημένη μυϊκή δύναμη αλλά είναι η πρώτη σχετική έρευνα που μπορεί να έχει ιατρικές εφαρμογές» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Cell. Οι προηγούμενες έρευνες επικεντρώνονταν στον τρόπο με τον οποίο οι μυς χρησιμοποιούν τη γλυκόζη με τους ερευνητές να προσπαθούν να προσδώσουν στα ποντίκια περισσότερη μυϊκή εκρηκτικότητα.
Οι ερευνητές στην Ελβετία ασχολήθηκαν με ένα γονίδιο που ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η καύση των λιπαρών οξέων. Η τροποποίηση που έκαναν είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσουν σημαντικά τη μυϊκή απόδοση των ποντικών χωρίς να απαιτείται μεγάλη κατανάλωση τροφής για να παράγεται γλυκόζη αλλά απλά καίγοντας περισσότερο λίπος.
«Η γλυκόζη αφορά την εκρηκτικότητα των μυών, αφορά ας πούμε τους μυς των σπρίντερ ενώ εμείς μιλάμε για τους μυς των μαραθωνοδρόμων. Αν θέλεις να βοηθήσεις και να θεραπεύσεις έναν ασθενή δεν πρέπει να αυξήσεις τη δύναμη του, να τον κάνεις σούπερμαν, αλλά να προστατεύσεις το μυϊκό του σύστημα από τη φθορά» δηλώνει ο Γιόχαν Άουβερξ, ο επικεφαλής της έρευνας.

troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου