Ποντιακά Ωτία

01_pontiaka_otiaΤα ποντιακά ωτία είναι μία συνταγή για κουλουράκια τηγανιού. Έχουν ιδιαίτερη γεύση και τρώγονται ζεστά, κρύα, με τον καφέ ή ακόμη και σαν κέρασμα. Παλαιότερα οι γυναίκες της γειτονιάς, μαζεύονταν σε ένα σπίτι και μαγείρευαν όλες μαζί μεγάλες ποσότητες και μετά τα μοιράζονταν.
Τα ωτία (στα ποντιακά ωτία είναι τα αυτιά)μοιάζουν πράγματι με
αυτάκια. Επειδή τηγανίζονται πολύ γρήγορα συνήθως χρειάζονται δύο άτομα για την παρασκευή τους. Διαφορετικά θα χρειαστείτε μεγάλο χώρο να τα απλώσετε πριν το τηγάνισμα.


Υλικά συνταγής για τα «ποντιακά ωτία» (για περίπου 35 ωτία)


  • 1-2 αυγά
  • 1κεσεδάκι γιαούρτι 
  • 1 και ¼ κούπας ζάχαρη
  • 1/3 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ (περίπου 2/3  κουταλιά της σούπας)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 4 κούπες)
  • 1-1,5 κούπα  σπορέλαιο ή ελαιόλαδο  για το τηγάνισμα


Εκτέλεση


  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γιαούρτι και την σόδα.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Το γιαούρτι θα αρχίσει σιγά – σιγά να αφρίζει..
  • Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Προσθέτουμε το λάδι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Σπάμε τα αυγά (ή το αυγό) και αδειάζουμε το περιεχόμενο μέσα στη λεκάνη. Ανακατεύουμε καλά.
  • Πλένουμε καλά το πορτοκάλι. Το σκουπίζουμε και   τρίβουμε την φλούδα του με τον τρίφτη.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα στο μίγμα και ανακατεύουμε
  • Γεμίζουμε μια κούπα με αλεύρι. Ρίχνουμε στην κούπα και το μπέϊκιν πάουντερ.
  • Αδειάζουμε το αλεύρι στην λεκάνη. Αρχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας.
  • Καθώς ανακατεύουμε προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά ίσα που να μην κολλάει.
  • Δουλεύουμε για 4-5 λεπτά την ζύμη με τα χέρια μας για να ομογενοποιηθεί.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι από την ζύμη μια φέτα 2 εκατοστών και την πλάθουμε μπαστουνάκι.
  • Το πιέζουμε με τα χέρια μας να γίνει πλατύ.
  • Κόβουμε με το μαχαίρι λοξά κομμάτια ανά 5 εκατοστά.
  • Τα ακριανά κομμάτια τα ξαναβάζουμε στην ζύμη.
  • Χαράζουμε μια χαρακιά 3 εκατοστών στο κέντρο των κομματιών έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια σχισμή.
  • Παίρνουμε την μία άκρη από το κομμάτι του ρόμβου , την γυρνάμε από κάτω και την περνάμε μέσα από την τρυπούλα. Έτσι ο ρόμβος αλλάζει μορφή και θυμίζει αυτί.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια και κόβουμε δεύτερη φέτα από την ζύμη.
  • Μόλις κόψουμε όλα τα κομμάτια και τα ετοιμάζουμε ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας στο 6 (με μέγιστο το 9).
  • Ρίχνουμε 1 κούπα λάδι σε ένα  τηγάνι.
  • Μόλις κάψει κατεβάζουμε το μάτι στο 4 (είναι το αντίστοιχο του 1,5  με μέγιστο το 3) και τοποθετούμε προσεκτικά ένα-  ένα τα ωτία στο τηγάνι.
  • Πολύ γρήγορα (πριν περάσει λεπτό) πρέπει να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά.
  • Μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα.
  • Τρώγονται ζεστά και κρύα.


Συμβουλές



Εμείς ρίξαμε σπορέλαιο αλλά πιθανότατα το ελαιόλαδο θα ήταν καλύτερο γιατί δεν μαυρίζουν τα ωτία τόσο εύκολα με το ελαιόλαδο. Απλώς δεν το δοκιμάσαμε με ελαιόλαδο και δεν μπορούμε να έχουμε άποψη.
Το ιδανικό είναι ένας να τα ετοιμάζει και ένας να τα τηγανίζει.
Με το τηγάνισμα ρουφάνε πολύ λάδι. Το λάδι θα πρέπει να είναι ένα δάκτυλο μέσα στο τηγάνι. Αν πέσει η στάθμη του λαδιού προσθέσετε και άλλο.
Μερικοί τα μελώνουν. Το δοκιμάσαμε και μας άρεσαν.

Πηγή: http://www.greekfoody.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου