Κακμέρια

01_kakmeria
Μια συνταγή που έχει τις ρίζες της από την Σμύρνη, από τους Έλληνες που ζούσαν εκεί πριν το 1922. Η κυρία που μας την έστειλε μας είπε πως η μητέρα της την μαγείρευε σε ένα χωριό της Σμύρνης, το Χαμιδιέ.
Υλικά συνταγής «Κακμέρια» για 10 – 12 κακμέρια



Για το φύλλο


  • 3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο (+ ½ κούπα λάδι για το τηγάνισμα)
  • 1 ποτήρι νερό


Για την γέμιση


  • 400 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 1/3 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 3 αυγά


Εκτέλεση


  • Σε ένα μπολ, λιώνουμε το τυρί, και προσθέτουμε 1/3 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο.
  • Τα ανακατεύουμε καλά με ένα πηρούνι.
  • Σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το περιεχόμενο στο μίγμα.
  • Τα ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε το νερό του ποτηριού σε μια λεκάνη.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και μια κουταλιά ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη και 3 κούπες αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε  με το χέρι.
  • Ζυμώνουμε το μίγμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι έτσι ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει.
  • Μόλις ολοκληρώσουμε την ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 – 5 ίσα μέρη.
  • Το κάθε κομμάτι το ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου περίπου 50 εκατοστά.
  • Κόβουμε το φύλλο στην μέση ή στα τρία κομμάτια (ακτινωτά).
  • Στο κάθε κομμάτι ρίχνουμε 2 – 3 κουταλιές της σούπας από το μίγμα μας, και το απλώνουμε έτσι ώστε να πάει σε όλο το κομμάτι.
  • Διπλώνουμε την μία άκρη και μετά την άλλη σχηματίζοντας τρίγωνο.
  • Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
  • Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 ( με μέγιστο το 3) και βάζουμε πάνω ένα τηγάνι.
  • Χύνουμε στο τηγάνι 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο.
  • Μόλις κάψει το λάδι, τοποθετούμε 1 κακμέρ στο τηγάνι.
  • Καθώς τηγανίζεται τρυπάμε με ένα πιρούνι το κακμέρ σε 15 - 20  μεριές.
  • Ελέγχουμε το χρώμα του από την κάτω πλευρά ανασηκώνοντας πού και πού το κακμέρ.
  • Μόλις ροδίσει το γυρίζουμε (περίπου μετά από 3-4 λεπτά).
  • Μόλις ψηθεί και από την άλλη μεριά το βγάζουμε και βάζουμε το επόμενο.
  • Τα ψημένα κακμέρια τα βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
  • Τρώγονται ζεστά και κρύα.
  • Είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά.


Συμβουλές


Για να απλώνει καλά το φύλλο (στους αρχάριους) μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ελαιόλαδο.
Προσοχή στο δίπλωμα. Θα πρέπει να υπάρχει φύλλο κάτω, στη

Πηγή: http://www.greekfoody.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου