Μια συνταγή που έχει τις ρίζες της από την Σμύρνη, από τους Έλληνες που ζούσαν εκεί πριν το 1922. Η κυρία που μας την έστειλε μας είπε πως η μητέρα της την μαγείρευε σε ένα χωριό της Σμύρνης, το Χαμιδιέ.
Υλικά συνταγής «Κακμέρια» για 10 – 12 κακμέρια
Για το φύλλο
- 3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο (+ ½ κούπα λάδι για το τηγάνισμα)
- 1 ποτήρι νερό
Για την γέμιση
- 400 γραμμάρια τυρί φέτα
- 1/3 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 3 αυγά
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, λιώνουμε το τυρί, και προσθέτουμε 1/3 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο.
- Τα ανακατεύουμε καλά με ένα πηρούνι.
- Σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το περιεχόμενο στο μίγμα.
- Τα ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το νερό του ποτηριού σε μια λεκάνη.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και μια κουταλιά ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη και 3 κούπες αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με το χέρι.
- Ζυμώνουμε το μίγμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι έτσι ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει.
- Μόλις ολοκληρώσουμε την ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 – 5 ίσα μέρη.
- Το κάθε κομμάτι το ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου περίπου 50 εκατοστά.
- Κόβουμε το φύλλο στην μέση ή στα τρία κομμάτια (ακτινωτά).
- Στο κάθε κομμάτι ρίχνουμε 2 – 3 κουταλιές της σούπας από το μίγμα μας, και το απλώνουμε έτσι ώστε να πάει σε όλο το κομμάτι.
- Διπλώνουμε την μία άκρη και μετά την άλλη σχηματίζοντας τρίγωνο.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
- Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 ( με μέγιστο το 3) και βάζουμε πάνω ένα τηγάνι.
- Χύνουμε στο τηγάνι 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο.
- Μόλις κάψει το λάδι, τοποθετούμε 1 κακμέρ στο τηγάνι.
- Καθώς τηγανίζεται τρυπάμε με ένα πιρούνι το κακμέρ σε 15 - 20 μεριές.
- Ελέγχουμε το χρώμα του από την κάτω πλευρά ανασηκώνοντας πού και πού το κακμέρ.
- Μόλις ροδίσει το γυρίζουμε (περίπου μετά από 3-4 λεπτά).
- Μόλις ψηθεί και από την άλλη μεριά το βγάζουμε και βάζουμε το επόμενο.
- Τα ψημένα κακμέρια τα βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
- Τρώγονται ζεστά και κρύα.
- Είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά.
Συμβουλές
Για να απλώνει καλά το φύλλο (στους αρχάριους) μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ελαιόλαδο.
Προσοχή στο δίπλωμα. Θα πρέπει να υπάρχει φύλλο κάτω, στη
Πηγή: http://www.greekfoody.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου