http://www.greekfoody.com/
Υλικά συνταγής για 6-8 άτομα
Ιδανικό κοτόπουλο για γεμιστό είναι το ελευθέρας βοσκής επειδή θέλει 90 λεπτά τουλάχιστον βράσιμο. Τα κοτόπουλα εμπορίου λιώνουν πολύ γρήγορα ενώ η γέμιση μένει άβραστη.
Αν δεν ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες για το αυγολέμονο μπορεί να «κόψει»
Χρόνος παρασκευής: 2,5 ώρες
Πηγή: http://www.greekfoody.com/
Κοτόπουλο γεμιστό και σούπα
Υλικά συνταγής για 6-8 άτομα
- 1 κοτόπουλο
- 1 κουταλιά βούτυρο
Για την γέμιση
- τα συκωτάκια από το κοτόπουλο
- 100 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
- 1/3 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κρεμμύδι
Για την σούπα
- 1 κούπα ρύζι
- 1/3 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- 1 αυγό
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Λίγο πιπέρι στη μύτη του κουταλιού
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (ή το τρίβουμε στον τρίφτη).
- Καθαρίζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε 2 -3 φορές.
- Κόβουμε τα συκωτάκια του κοτόπουλου σε μικρά κομματάκια.
- Ρίχνουμε 1/3 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο στο τηγάνι και τοποθετούμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
- Ανοίγουμε το μάτι στο 2,5 (με μέγιστο ματιού το 3).
- Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και το σοτάρουμε 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα συκωτάκια στο τηγάνι και τα σοτάρουμε και αυτά 2 -3 λεπτά.
- Προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσουν για 2 -3 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 ποτηράκι του κρασιού νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς για άλλα 2 -3 λεπτά.
- Κλείνουμε το μάτι και κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου με την γέμιση.
- Ρίχνουμε λίγο νερό στο τηγάνι και με ένα κουτάλι μεταφέρουμε 4-5 κουταλιές από το ζουμί του τηγανιού μέσα στο κοτόπουλο.
- Με μία βελόνα και λίγη κλωστή ράβουμε το κοτόπουλο.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα και την γεμίζουμε με νερό μέχρι να το σκεπάσει.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι και ανοίγουμε τον διακόπτη του ματιού στο 2,5.
- Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για 75 λεπτά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και ανοίγουμε τον φούρνο στους 180ο.
- Αλείφουμε το κοτόπουλο με το βούτυρο.
- Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος βάζουμε μέσα το ταψί με το κοτόπουλο για 20 λεπτά να πάρει χρώμα.
- Μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο ετοιμάζουμε τη σούπα ως εξής:
- Στο ζωμό της κατσαρόλας που βράσαμε το κοτόπουλο ρίχνουμε 1 κούπα ρύζι, 1/3 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι στη μύτη του κουταλιού.
- Ανοίγουμε το μάτι στο 2,5 και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 λεπτά.
- Στύβουμε το λεμόνι.
- Σπάμε το αυγό και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα βαθύ πιάτο.
- Το χτυπάμε με ένα πιρούνι για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε μέσα και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μαζί για 5 λεπτά.
- Μόλις βράσει το ρύζι, παίρνουμε μία κουταλιά ζωμό από την κατσαρόλα και την ανακατεύουμε με το αυγολέμονο.
- Προσθέτουμε μία – μία 15 – 20 κουταλιές ζωμό ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
- Στο τέλος αδειάζουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα.
- Κατά το σερβίρισμα φροντίζουμε να αφαιρέσουμε την κλωστή.
Συμβουλές
Ιδανικό κοτόπουλο για γεμιστό είναι το ελευθέρας βοσκής επειδή θέλει 90 λεπτά τουλάχιστον βράσιμο. Τα κοτόπουλα εμπορίου λιώνουν πολύ γρήγορα ενώ η γέμιση μένει άβραστη.
Αν δεν ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες για το αυγολέμονο μπορεί να «κόψει»
Χρόνος παρασκευής: 2,5 ώρες
Πηγή: http://www.greekfoody.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου